SJR Insights: Att anpassa verksamheten till CSRD
Den 23 oktober 2024 anordnade vi på SJR en konsultträff i Stockholm på temat "Att anpassa verksamheten till CSRD". Vi gästades av vår Compliance and Sustainability Officer, Petra Förnell, och vår CFO, Elin Åkerlund, som gav oss en inblick i CSRD och dess kontext, rapporteringskraven och vilka företag som omfattas av kraven och när. De pratade även om konsekvenser för styrelse, ledning, affärsstödsfunktioner med flera, och delade konkreta exempel på vad detta kan komma att innebära för olika ledningsfunktioner och ansvarsområden. Petra och Elin berättade även om hur vi inom Ogunsen-koncernen bedriver vårt anpassningsarbete, vilka arbetsmodeller som används och hur projektet genomförs.
Här delar vi en kort summering med key takeaways från föreläsningen.
Stort tack till våra kollegor Petra och Elin för värdefulla lärdomar och konkreta råd. Stort tack också till alla ni konsulter som deltog och bidrog med era insikter och utmaningar.
Håll utkik efter inbjudningar till kommande konsultträffar!
Key takeaways
-
Starta tidigt och planera långsiktigt. Anpassningen till CSRD är ett verksamhetsutvecklingsprojekt som påverkar styrelse och ledning, affärsstödsfunktioner och produktion. Börja i god tid för att ha tillräckligt med tid för att genomföra alla nödvändiga åtgärder. Utse en projektledare och ta fram en övergripande plan som inkluderar alla viktiga steg såsom planering, utbildning, genomförandet av den dubbla väsentlighetsanalysen, gap-analys, implementering, datainsamling och rapportering.
-
Satsa på kompetensutveckling. För att uppfylla kraven i CSRD behövs en ökad kompetens i hela organisationen vad gäller hållbarhetsfrågor. Inventera vilken kompetens som finns i organisationen och hos dig själv. Utbilda den egna personalen och anlita externa konsulter för att täcka resurs- och kompetensgap i verksamheten.
-
Involvera, ta hjälp och lär av andra. Anlita externa konsulter för att täcka resurs- och kompetensgap i verksamheten. Involvera styrelsen och revisorerna från start. Styrelsen sätter ambitionsnivån för företagets hållbarhetsarbete och för att slippa sena överraskningar är det bra att ha en löpande dialog med revisorerna under hela anpassningsprojektet. Följ utvecklingen och titta på hur andra gör i din bransch.
-
Nya möjligheter. CSRD innebär inte bara nya krav och utmaningar för företag utan också en rad möjligheter; att bli mer hållbara, konkurrenskraftiga och framgångsrika över tid. Se anpassningsprojektet som en möjlighet till fördjupad dialog med företagets intressenter, översyn av leverantörsledet, att öka engagemanget hos medarbetarna, identifiera nya affärsmöjligheter, utveckla verksamheten, stärka varumärket och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid.