Rekrytering av hållbarhets- & CSRD-roller
SJR är ett av Sveriges ledande och mest erfarna konsult- och rekryteringsbolag. Vi jobbar med kunder och konsulter över hela Sverige. Med gedigen erfarenhet, ett omfattande och engagerat nationellt nätverk samt en följsam arbetsmetodik är vi på SJR en trygg partner som skapar möjligheter för människor att utvecklas och organisationer att växa hållbart.
Vårt eget hållbarhetsarbete är en integrerad del av verksamheten och vårt dagliga arbete. Genom en tydlig hållbarhetsstrategi vill vi göra skillnad och bidra till ett mer hållbart arbetsliv och samhälle.
SJR som rekryteringspartner för hållbarhetsroller
Vi stöttar våra kunder med den kompetens som krävs för att utveckla, förverkliga och rapportera företagets hållbarhetsarbete, även i samband med de nya CSRD direktiven. Vi är själva insatta i de nya standarderna och har den kunskap och det nätverk som krävs för att identifiera relevanta erfarenheter inom detta viktiga område.
Vi är auktoriserade och har certifierade ledningssystem för miljö och kvalitet enligt ISO 9001 och 14001. Vi har höga krav på vår egen verksamhet, en hög medarbetar- och kundnöjdhet och vår rekryteringsprocess är inkluderande och kompetensbaserad. Vi lägger stor vikt vid att förstå och lära känna våra kunders utmaningar och långsiktiga mål. Med SJR får ni en trygg partner som levererar med hög kvalitet.
Ett urval av våra tidigare uppdrag inom hållbarhetsområdet:
- Hållbarhetschef / Hållbarhetsansvarig
- Ägarstyrningsansvarig
- Hållbarhetsstrateg
- Hållbarhetscontroller
- BI Controller
- Compliance specialist
- ESG Manager
- Jurister
- HR specialist
- Inköpsspecialist
- Redovisningsekonom
- Controllers
- Supply Chain specialist
- Kvalitetsansvarig
- Projektledare
- Portfolio Controller
- Analytiker
- Global aktieanalytiker
- Diversity & Inclusion Manager
- Marknadschef, kommunikationschef och andra kommunikationsroller
SJRs hållbarhetsagenda
På SJR är hållbarhetsarbetet en integrerad del av verksamheten och vårt dagliga arbete. Vi bygger vår verksamhet långsiktigt genom att växa som företag samtidigt som vi verkar för en positiv påverkan på såväl människor som miljö. Genom en tydlig hållbarhetsagenda kan vi bedriva affärsverksamheten på ett sätt som bidrar till en hållbar framtid. Agendan består av fyra fokusområden med tillhörande mål; Ansvarsfullt företagande, Hållbara medarbetare, Arbetssätt som gör skillnad och Klimatsmart verksamhet.
SJR Insights: Att anpassa verksamheten till CSRD
Key takeaways från föreläsningen med SJR och Ogunsen-koncernens Compliance and Sustainability Officer, Petra Förnell, och CFO, Elin Åkerlund som delade insikter och tips på hur företag kan anpassa verksamheten till CSRD.
- Starta tidigt och planera långsiktigt. Anpassningen till CSRD är ett verksamhetsutvecklingsprojekt som påverkar styrelse och ledning, affärsstödsfunktioner och produktion. Börja i god tid för att ha tillräckligt med tid för att genomföra alla nödvändiga åtgärder. Utse en projektledare och ta fram en övergripande plan som inkluderar alla viktiga steg såsom planering, utbildning, genomförandet av den dubbla väsentlighetsanalysen, gap-analys, implementering, datainsamling och rapportering.
- Satsa på kompetensutveckling. För att uppfylla kraven i CSRD behövs en ökad kompetens i hela organisationen vad gäller hållbarhetsfrågor. Inventera vilken kompetens som finns i organisationen och hos dig själv. Utbilda den egna personalen och anlita externa konsulter för att täcka resurs- och kompetensgap i verksamheten.
- Involvera, ta hjälp och lär av andra. Anlita externa konsulter för att täcka resurs- och kompetensgap i verksamheten. Involvera styrelsen och revisorerna från start. Styrelsen sätter ambitionsnivån för företagets hållbarhetsarbete och för att slippa sena överraskningar är det bra att ha en löpande dialog med revisorerna under hela anpassningsprojektet. Följ utvecklingen och titta på hur andra gör i din bransch.
- Nya möjligheter. CSRD innebär inte bara nya krav och utmaningar för företag utan också en rad möjligheter; att bli mer hållbara, konkurrenskraftiga och framgångsrika över tid. Se anpassningsprojektet som en möjlighet till fördjupad dialog med företagets intressenter, översyn av leverantörsledet, att öka engagemanget hos medarbetarna, identifiera nya affärsmöjligheter, utveckla verksamheten, stärka varumärket och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid.
Frågor och svar om CSRD
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett nytt EU direktiv som trädde i kraft i januari 2024 och ska säkerställa att företag rapporterar effekten av verksamhetens sociala och miljömässiga aktiviteter, inklusive vad man gör för att minska sin negativa påverkan och hur man bidrar positivt till samhällsutvecklingen. Direktiven höjer kvalitetskraven på hållbarhetsrapportering till samma nivå som den finansiella rapporteringen. CSRD ska implementeras i svensk lag men den slutgiltiga lagtexten är ännu inte antagen.
Vad är syftet med CSRD?
-
Förbättra företags hållbarhetsredovisning.
-
Driva ökad transparens och jämförbarhet.
-
Inkludera fler företag under de obligatoriska kraven på hållbarhetsredovisning.
-
Bidra till en bra grund för att mäta och tydliggöra hur vi alla bidrar till en hållbar utveckling.
Vilka företag omfattas av CSRD?
Direktivet kommer att gälla ett stort antal företag (stora, medelstora och små). När direktivet är fullt implementerat (beräknat 2026) kommer fler än 50 000 företag inom EU att omfattas av CSRD. Lagstiftningen vänder sig till stora bolag, noterade bolag samt medelstora och små bolag. Olika företag omfattas av CSRD vid olika tidpunkter, med start 2025.
Vad innebär CSRD i samband med hållbarhetsredovisning?
- Fler företag kommer att behöva hållbarhetsredovisa.
- Obligatoriska standarder för hållbarhetsredovisningen enligt European Sustainability Reporting Standars (ESRS).
- ESRS specificerar den information som ett företag ska rapportera om sin väsentliga påverkan, risker och möjligheter i samband med hållbarhetsfrågor som rör miljö, socialt ansvar och styrning.
- Mer omfattande hållbarhetsredovisning, fler och mer detaljerade obligatoriska krav på information.
- Redovisning för hela värdekedjan.
- Obligatorisk granskning av hållbarhetsinformation,
- Information ska redovisas som en del av förvaltningsberättelsen och ska publiceras digitalt i maskinläsbart format.
Vad innebär CSRD i samband med påverkan och implementering?
- Styrning och ledning: Bygga in hållbarhet i styrning, strategi och affärsmodell, inklusive kopplat till hela företagets värdekedja, styrningsprocesser och incitamentsmodeller, riskhanteringsmodeller, internkontroll, rapportering och datakvalitet.
- Kommunikation: Samarbeta och föra dialog med bolagets intressenter.
- Analys: Identifiera och bedöma verksamhetens negativa konsekvenser för människor och miljö (dubbel väsentlighetsanalys).
- Genomföra: Vidta åtgärder för att hantera de negativa konsekvenserna för människor och miljö.
- Följa upp: Effekterna av vidtagna åtgärder (mål och mätetal).
- Rapportera: Upplysa om hur verksamheten påverkar människor och miljö och vad man gör åt det.
Vilka kompetenser kommer att krävas?
CSRD är ett omfattande regelverk som kommer att ställa stora krav på företagens hållbarhetsarbete. För att kunna implementera och arbeta efter dessa regelverk kommer företag att behöva stärka sina kompetenser inom en rad olika områden, såsom hållbarhetsexpertis, dataanalys, intern styrning och kontroll samt kommunikation.
Lediga jobb inom hållbarhet och finans
Redovisningsansvarig till Ecophon i Hyllinge
Financial Controller Perstorp AB
Business Controller till Salinity
Regional Compliance Manager Kärcher Nordics (m/f)
Ekonomichef till John Deere Forestry AB
Redovisningsekonom till Besqab
Redovisningsansvarig till HDI Global Speciality
Bankgirot söker Product Owner till Clearing och Betalprodukter
Global Sales Director/Trader till J. Ungerth
Behöver ni förstärka ert team inom hållbarhet eller CSRD?
Vi på SJR ser fram emot att höra från er!