SJR-Tips-konsult-rekryterin

Så skapar du en bra Linkedinprofil

LinkedIn är världens främsta yrkesnätverk och länkar samman tusentals människor för nya karriärvägar varje dag. Din profil på LinkedIn är en professionell sida där du kan hantera ditt personliga varumärke och berätta för andra vem du är, vad du gjort och vad du är intresserad av vilket kan leda dig vidare till nya jobbmöjligheter. För oss som arbetar med att matcha rätt kompetens med rätt uppdrag är det ett värdefullt nätverk och ett viktigt verktyg för att söka och finna nya profiler till vårt kandidatnätverk och till våra konsult- och rekryteringstillsättningar.

Här har vi sammanställt några tips på hur du skapar en bra LinkedInprofil för att öka din synlighet i arbetslivet - vad som bör vara med och vad du inte får missa!

URL-länk – din personliga webbadress

Skapa en tydlig och snygg URL-länk (din personliga webbadress) med ditt för- och efternamn. På så vis blir det enklare att länka till din profil.

Så här ändrar du din LinkedIn-URL:

  • Gå till din profil
  • I högerkolumnen klickar du på ”Redigera offentlig profil och länk”
  • Klicka på redigeringspennan längst upp till höger bredvid URL:en
  • Ändra din URL och spara

Under ditt namn finns det även plats för en kort rubrik vilken kommer att presenteras tillsammans med ditt namn i de sökningar som görs på LinkedIn. Välj en kort och säljande rubrik som summerar din profil och din kompetens – och som fångar mottagaren!

Prioritera en bra porträttbild

Välj en passande och professionell bild som representerar dig yrkesmässigt. Bilden ska kännas aktuell och ha en bra ljussättning. Enligt LinkedIn’s statistik ökar kontaktförfrågning, profilbesök och meddelanden avsevärt med en bra bild – så välj en med omsorg!

Addera gärna en bakgrundsbild till din profil som förslagsvis reflekterar din nuvarande arbetsgivare, branschen du arbetar inom eller varför inte ett personligt intresse. Vissa företag har även egna bakgrundsbilder som man gärna ser att medarbetare ska använda sig av.

Sammanfatta din profil

Inled din LinkedInprofil med en kort beskrivning av dig, dina erfarenheter och dina kompetenser. Berätta vem du är, om dina framgångar och vilka drivkrafter du har. Ge gärna exempel på vilka roller eller branscher som lockar dig och försök få med nyckelord som kan vara relevanta för oss rekryterare att söka på kopplat till din profil. På så vis ger du oss ytterligare möjlighet att matcha dig mot uppdragen vi arbetar med!

Beskriv dina arbetslivserfarenheter

Skriv dina erfarenheter och roller i omvänd kronologisk ordning, det vill säga din senaste roll överst. Ange bolagets namn, din titel, årtal och en kort beskrivning av rollen – gärna med arbetsuppgifter och ansvarsområden samt vilka resultat och framgångar du nått. Här kan du även länka till specifika projekt som kan vara intressanta för profilbesökare att titta närmre på.

Specificera dina kompetenser

Lista dina kompetenser och färdigheter och se till att uppdatera dem kontinuerligt. Det är ett bra sätt att ge en bild av vad du kan och vill jobba med – och framför allt vad du vill bli associerad med! När vi letar efter kompetens till våra uppdrag söker vi ofta under detta avsnitt så lägg gärna tid på att få med de kompetenser som är viktiga för att vi ska hitta just dig! Be gärna om rekommendationer från tidigare kollegor och chefer att verifiera dina kompetenser.

Lägg till relevant utbildning och kurser, inkludera skola eller institut, examensår och eventuella utmärkelser du har mottagit. Under avsnittet Licenser & certifikat får du gärna notera andra relevanta certifieringar och diplom. Glöm inte att skriva vilka språk du behärskar.

Bygg ditt nätverk!

Connecta med kollegor, tidigare arbetsgivare, klasskamrater och personer inom ditt yrkesområde. Var aktiv genom att gilla, kommentera och dela innehåll som är relevant för ditt område. Detta hjälper dig att bygga upp ditt professionella nätverk och öka din egen synlighet.

Genom att följa dessa steg stärker du såväl ditt eget personliga varumärke samtidigt som du skapar större möjlighet för oss att hitta just dig när vi söker efter en specifik kompetens nästa gång. LinkedIn skapar möjligheter för människor och bolag att hitta varandra så nyttja det för vad det faktiskt finns till för. Vi ser fram emot att connecta med dig!