Den 11 oktober 2024 gästades vi på SJR av Tove Ahlström, en av Sveriges ledande hållbarhetsexperter, för en öppen digital föreläsning om "Navigera CSRD: Nyckelkompetenser för Framtidens Hållbara Företag". Föreläsningen bjöd på inspirerande lärdomar, värdefulla insikter och konkreta råd.

Tove delade med sig av handfasta råd och tillvägagångssätt som är direkt tillämpbara för företag i alla branscher. Hon gav kontext till bakgrunden till och syftet med CSRD och förklarade vad som kommer att krävas och vilka kompetenser som behövs för att skapa en stark och hållbar organisation.

Vi avslutade eventet med en diskussion med Tove och SJR:s Hendrik Dahlgren samt flera frågor från deltagarna. 

Nedan summerar vi föreläsningen samt delar key takeaways.

Stort tack till Tove för en engagerande och lärorik föreläsning! Stort tack också till Hendrik och till alla som deltog.

SJR Tove Ahlström CSRD kompetens föreläsning

Varför lanseras CSRD?

  • Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) är en del av en större handlingsplan. Bygger på tidigare regelverk och globala mål, såsom FN:s Agenda 2030, Parisavtalet och EU:s A Green Deal. En omställning till ett mer hållbart samhälle kräver insatser på flera områden. Målen är integrerade och måste förstås tillsammans.
  • Även kopplat till ytterligare nya EU initiativ, såsom Fit for 55 (EU:s plan för att skynda på klimatomställningen) där flera nya förordningar rullas ut löpande.
  • EU vill bli världens första klimatneutrala region och har som ambition att ställa om unionen till en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi. Målet med The Green Deal är att göra EU klimatneutralt senast 2050 och ställa om till ett mer hållbart näringsliv med ett ansvarsfullt och hållbart företagande.
  • CSRD är ett upplysningsregelverk och omfattar alla relevanta delar av ESG; miljö (Environmental), samhällsansvar (Social) och styrning (Governance). Enligt CSRD ska rapportering ske enligt obligatoriska europeiska standarder, ESRS (European Sustainability Reporting Standards).
  • Målet är att accelerera omställningen till ett hållbart samhälle — ambitionen är att få slut på extrem fattigdom, att bekämpa ojämlikhet och orättvisor, främja fred och rättvisa samt att lösa klimatkrisen.

Vilka företag omfattas av CSRD?

  • Bolagsformer som omfattas: aktiebolag, handelsbolag, finansiella företag, kreditinstitut, försäkringsbolag. Ideella föreningar, stiftelser och kommuner omfattas ej (med vissa undantag), men kommunala bolag omfattas.

  • Hållbarhetsrapporteringen kommer att tillämpas successivt och rullas ut över tre år. Först ut är stora företag och koncerner av allmänt intresse och med över 500 anställda (rapportering 2025). Därefter stora företag/koncerner som möter två av tre följande kriterier: 550 miljoner kronor i omsättning, 280 miljoner kronor balansomslutning, 250 anställda enligt FAR (rapportering 2026). Slutligen små och medelstora företag (SME:s) som är noterade (rapportering 2027).

  • När direktivet är fullt implementerat kommer fler än 50 000 företag inom EU att omfattas av CSRD, varav cirka 4 100 är svenska bolag. 

  • CSRD kommer även att påverka ytterligare företag, t.ex. leverantörer och dotterbolag som kommer att ombes om data eller att möta delar av kraven då det påverkar de företag som omfattas direkt av CSRD.

Vad innebär CSRD kraven i praktiken?

  • Fler företag kommer att behöva hållbarhetsredovisa och hållbarhetsrapporten blir en del av årsredovisningen. Medför samma kvalitetskrav på hållbarhetsinformation som finansiell information. Den icke finansiella rapporteringen hamnar på samma nivå som den finansiella rapporteringen. Hållbarhetsrapporten ska granskas av en auktoriserad revisor, publiceras publikt och informationen ska upprättas och offentliggöras i ett elektroniskt format. Med syfte att öka transparens och jämförbarhet. 

  • Mer omfattande hållbarhetsredovisning. Nya datapunkter och krav på information enligt ESRS (standard). Inklusive gällande styrning, strategi och affärsmodell, bolagets hantering av påverkan, risker och möjligheter samt hållbarhetsmål och nyckeltal. Företag ska betrakta sin verksamhet ur ett större perspektiv – hela värdekedjan.

  • Ökat ansvar hos styrelse och revisionsutskott.

  • Ökat fokus på hållbarhetsstyrning och intern kontroll.

  • Påverkan på stora delar av verksamheten.

  • Men också: Möjlighet till nya insikter och affärsmöjligheter

Steg 1: Dubbel väsentlighetsanalys

  • CSRD processen kräver en dubbel väsentlighetsanalys som utökar omfattningen av vad som anses väsentligt och ska beaktas för rapportering. Hela värdekedjan utvärderas. 

  • Företagen är skyldiga att offentligt rapportera om hur deras verksamhet påverkar miljön, ekonomin och samhället och hur miljön, ekonomin och samhället har en betydande påverkan på deras verksamhet. 

  • Företagen bedömer själva vilka frågor som är väsentliga för dem och rapportera. Alla rapporteringsstandarder kommer inte nödvändigtvis att vara väsentliga för alla företag.

  • CSRD utvidgar målgruppen för den rapporterade informationen då företag måste rapportera information till intressenter som kan påverka företaget och till intressenter som påverkas av företaget.

  • Följande är exempel på roller som bör vara involverade i den dubbla väsentlighetsanalysen, beroende på företagets ledarskapsstruktur: VD, CFO, COO, HR, inköpschef, affärsområdeschefer och hållbarhetsansvarig. Det kan även vara relevant att bjuda in experter inom kritiska frågor och områden kopplat till CSRD analysen och rapporteringen. 

Steg 2: Gapanalys mot ESRS

  • European Sustainability Reporting Standards (ESRS) är standarderna för hållbarhetsrapportering som anger den icke-finansiella information som företag måste offentliggöra enligt CSRD. Ges ut av Efrag.

  • Sammanlagt gäller 12 sektorsoberoende standarder som är indelade i allmänna övergripande standarder samt aktuella standarder för miljö, sociala frågor och styrning. Standarderna är väldigt detaljerade och omfattar information om: a) styrningsprocesser, strategi och affärsmodell i förhållande till väsentliga hållbarhetsfrågor, b) policyer och handlingsplaner för att identifiera, bedöma och hantera väsentliga frågor, samt c) resultatmått och mål för att mäta framsteg.

  • Identifiera nuläget och önskat tillstånd. Fokusera på de områden där företaget har störst möjlighet för risk och påverkan. 

  • Anlita extern hjälp och kompetens för detta steg om ni inte har rätt eller tillräckliga resurser internt, t.ex. en strategisk hållbarhetsexpert (på konsult eller interim basis) som kan hjälpa ert företag navigera gapanalysen och fokusera in på rätt områden.

Steg 3: Datainsamling och rapportering

  • För att effektivisera detta steg kan nya system, processer och verktyg komma att behövas. 

  • Det är i detta steg som en hållbarhetscontroller är värdefull. Men kompetensen går även att utveckla, exempelvis kan en existerande  controller eller en ekonomi/financial controller med intresse för hållbarhetsområdet och som vill vidareutbilda sig nyttjas. 
  • Datainsamlingen och rapporteringen är slutsteget, inte syftet i sig. Rapporten är till för att vi ska se vad vi behöver jobba på och förbättra oss inom. CSRD handlar om strategin och ändrat arbetssätt — vad företaget gör inom hållbarhetsfrågorna och hur företaget avser att förbättra sin påverkan. 

Kunskapsbehov och kompetensutveckling

  • Specifik kunskap om CSRD och regelverket, t.ex. hållbarhetschef, hållbarhetsstrateg, hållbarhetscontroller.

  • Kunskap i delar av CSRD inom ramen för sin roll och bidrag, t.ex. HR, hållbarhetsspecialist, övriga uppgiftslämnare samt kopplat till relaterade processer och hur data samlas in och rapporteras.
  • Övergripande kunskap, t.ex. styrelse, ledning, revisionsutskott, övriga funktioner som påverkas. 
  • Utbilda er själva och utveckla den interna kunskapen och kompetensen. Kompetenshöjning i organisationen är viktigt, börja med ledningsgruppen, sedan styrelsen och inför därefter en process framåt och genom hela organisationen.
  • Olika kompetenser behövs för olika delar av CSRD processen, t.ex. juridisk, strategisk, projektledning, teknisk, hållbarhet och gällande insamling av data.
  • En utmaning är att det finns ett stort kunskapsglapp och kompetensgap, speciellt inom vissa specifika områden. Men det finns lösningar både på kort- och långsikt. 
  • Många företag kommer att behöva senior kompetens som kan hjälpa dem med analysen, projekt hanteringen och/eller förflyttningen. Detta kan i många fall vara temporärt- eller deltidsstöd, som även hjälper företaget att utveckla den interna kompetensen.

Tre tips till konsulter för kompetensutveckling

  1. Bygg upp en grundläggande hållbarhetskunskap, t.ex. genom att gå en kurs men det finns även mycket information och resurser tillgängliga online, genom webbinarier, m.m. 

  2. Läs Efrags guidelines och håll dig uppdaterad gällande nya riktlinjer, best practice och rekommendationer.
  3. Lär av andra, t.ex. genom att gå bredvid en hållbarhetskonsult, hållbarhetsspecialist, hållbarhetsexpert, hållbarhetsstrateg, eller liknande. 

Key takeaways från föreläsningen

  • CSRD är kanske den största förändringen på 500 år för företag. Det kommer kräva en omställning i arbetssätt och att bygga upp interna förmågor, resurser och kompetens. Detta är inte endast en persons eller en rolls ansvar utan det kräver att stora delar av företaget jobbar tillsammans. Detta är komplicerat och kommer med hårda krav. Det kräver kompetenshöjning och ny kunskap. 
  • Ta hjälp! Inte minst så att ni kommer in på rätt nivå. Hållbarhetsexperter kan hjälpa ert företag styra in på rätt väg och hamna åt rätt håll.  
  • Fokusera på de områden som är mest väsentliga och där företaget har störst möjligheter för påverkan eller för risker. 
  • Hoppa inte över stegen. Processen i sig är en viktig del av CSRD och till för att hjälpa näringslivet göra ett skifte. Börja med den strategiska analysen, sedan revisionen. Detta kommer att ta tid.
  • Styrelsen och ledningen har en viktig roll inom CSRD, inom sina egna ansvar och roller men även för att skapa rätt förutsättningar för hela företaget och andra medarbetare.
  • Skapa utrymme, rutiner och resurser för att ta hand om hållbarhetsfrågorna.
  • Nyttja senior kompetens som kan hjälpa er med hållbarhetsstrategin, analysen, projekt hanteringen och/eller förflyttningen. I många fall är temporärt- eller deltidsstöd tillräckligt, och kan hjälpa företaget att rikta in sig på rätt frågor, etablera en plan och utveckla den interna kompetensen.
  • Kritiska kompetensområden inkluderar: styrning, ledning, intern kommunikation, bygga upp internt engagemang, projektledning samt inom hållbarhet och rapportering.
  • Det finns även möjlighet att utvecklas inom flera kompetensområden som påverkas av CSRD, t.ex. inköp, där det finns mycket potential.
  • Bland den mest värdefulla kompetensen framåt är affärsutvecklingschefer som förstår hållbarhet. De som kommer att driva fram ett ändrat företagande och vrida över till det nya. Som kommer att leda paradigmskiftet och driva innovativ och hållbar affärsutveckling, och genom det framtidssäkra företaget.
  • Det finns många möjligheter att övergå till en hållbar affärsmodell —det är det CSRD handlar om.
  • Det kommer att komma fler nya direktiv framåt. Detta är inte slutet, utan en del av en större handlingsplan med ambitiösa mål. Det kommer bl. a. att bli ännu viktigare att företag gjort det de säger. Vi kan även vänta oss hårdare krav gällande utsläpp och hur man kompenserar utsläpp. 
Insights lärande kompetensutveckling ledarskap

Om föreläsaren

Tove Ahlström är en välrenommerad hållbarhetsexpert, föreläsare och generalsekreterare för Nätverket för Hållbart Näringsliv. Med över 18 års erfarenhet inom hållbarhetsfrågor har hon arbetat med allt från policyutveckling till strategisk rådgivning för både privata och offentliga aktörer. Hon har tidigare varit hållbarhetschef på Apotea och vd för tankesmedjan Global Utmaning. Dessutom har hon utsetts av EU-kommissionen som ambassadör för klimatomställningen inom EU. Tove är en eftertraktad talare och rådgivare, känd för sin förmåga att göra komplexa hållbarhetsfrågor begripliga och relevanta för företag på alla nivåer.

Om serien

SJR:s digitala föreläsningsserie djupdyker i olika ämnen för att bättre förstå framtidens utmaningar, möjligheter och utveckling som kan komma att förändra vårt sätt att jobba eller leda. Eventen är kostnadsfria och öppna för alla via anmälan. Registrera dig här för att få information och inbjudningar till kommande föreläsningar.

 

Stärk ert team med oss på SJR.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Anlita oss

Fler nyheter

Hållbarhet
2 december, 2024

Bris — ett viktigt stöd för en tryggare vardag

SJR har valt att bidra till Bris viktiga arbete även denna jul. Här berättar vi om Bris viktiga arbete och delar tips på vad vi alla kan göra för att stötta barn som inte mår bra.
Hållbarhet
Kompetensutveckling
25 november, 2024

SJR ett Karriärföretag 2025

Vi har glädjen att meddela att SJR återigen har blivit utnämnt som ett Karriärföretag!
Konsult
20 november, 2024

SJR Insights: Fördelar med konsultstöd

En extern konsult är en möjlighet att hantera både den nuvarande arbetsbelastningen och samtidigt skapa långsiktiga förbättringar i arbetet. Här delar Rebecca Persson, Business Manager för området Norr Mitt på SJR, reflektioner och rekommendationer gäll...