Fråga experten: Tove Ahlström — Navigera CSRD & nyckelkompetenser
Den 11 oktober 2024 gästades vi på SJR av Tove Ahlström, en av Sveriges ledande hållbarhetsexperter, för en öppen digital föreläsning om "Navigera CSRD: Nyckelkompetenser för Framtidens Hållbara Företag". Föreläsningen bjöd på inspirerande lärdomar, värdefulla insikter och konkreta råd.
Vi avslutade eventet med insikter från Tove och SJR:s Hendrik Dahlgren samt flera frågor från deltagarna. Som lovat delar vi här Toves svar på de frågor som kom in under föreläsningen.
Stort tack till vår gästföreläsare Tove för en engagerande, lärorik och givande föreläsning! Stort tack också till Hendrik och till alla som deltog.
Frågor & Svar
Här svarar Tove på frågorna som kom in från deltagarna via chatten och som vi inte hann med under diskussionen.
Tips på CSRD utbildningar eller andra rekommendationer på kurser?
Det finns många utbildningar med dessa skulle jag rekommendera:
- Världens Eko 7,5 hp
- ESG-controller utbildning
- Hållbarhetsrapportering, t.ex. denna
Finns det program utvecklade för hållbarhetsrapporteringen (på samma sätt som det finns för årsredovisningar idag)?
Ja, det finns flera bolag som hjälper till med detta, till exempel Position Green, Sustain Labs och Cleerit. Sen finns det nya som är på gång, tex Easy Steps som riktar sig till mindre företag och Hybridity som arbetar på ett som baserar sig på AI som verkar mycket intressant.
Vad måste en hållbarhetsrapport omfatta enligt CSRD?
Den ska innehålla resultatet från en dubbel väsentlighetsanalys och datapunkter enligt ESRS (standard som tillhör CSRD och ges ut av Efrag). Titta noggrant i ESRS 2, den är obligatorisk.
Hur exakt måste siffrorna vara? Finns det regler/guidelines som kan hjälpa oss?
Vissa svar är kvalitativa och andra är kvantitativa. Ni hittar alla detaljer på Efrags webbplats.
När ska företag i olika storlekar börja sin rapportering?
Ni hittar vilka bolag som ska rapportera och när på Efrags eller FARs webbplatser. Rekommenderar även att fråga företagets revisor om ni är osäkra.
Vilka uppgifter är lämpligt att göra på koncernnivå och vad behöver göras på lokal nivå?
Förenklat ska rapporten sättas ihop på koncernnivå och konsolidera alla dotterbolagen och dotterbolagen ska ge information och data till moderbolagen. Men det är mycket mer som görs på koncernnivå, bland annat den dubbla väsentlighetsanalysen, så frågan är omfattande och har inget enkelt svar.
Om vi tillhör t.ex. en tysk koncern, är det bara modern som ska rapportera i sin årsredovisning eller även vi i Sverige i samband med vår årsredovisning?
Om ni tillhör en tysk koncern (eller annat EU land) och det svenska dotterbolaget är stort nog att omfattas av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), så måste det svenska dotterbolaget också rapportera enligt CSRD i sin årsredovisning, men det finns undantag, så i detta fall skulle jag rådgöra med revisorn och moderbolaget för att vara helt säker.
Vad gäller om man är ett svenskt bolag i ett tyskt investmentbolag som i sin tur har en mängd olika företag från olika branscher i sin investmentportfölj? Rapporterar varje bolag för sig om man är tillräckligt stor? Som sedan moderbolaget aggregerar alla rapporter på?
Ja, om det svenska bolaget är stort nog att omfattas av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) måste det rapportera självständigt, även om det ingår i en större koncern som ett tyskt investmentbolag. Moderbolaget i Tyskland aggregerar sedan hållbarhetsinformationen på koncernnivå för att inkludera alla dotterbolagens hållbarhetsdata i sin rapportering. Detta säkerställer att hållbarhetsinformationen är transparent och inkluderar hela verksamhetens påverkan, från alla dotterbolag i olika branscher. Men det finns vissa undantag, så rådfråga er revisor.
Förslag på att få relevant information från leverantörer, vilket är svårt?
I stort sett alla företag har utmaningar att få data från sina leverantörer, så stressa inte, se till att ni startar dialogen och förbereder era underleverantörer. När ni skriver nya eller omförhandlar kontakt, så skriv in detta i era nya kontrakt och ha en så kallad flow down-klausul, det vill säga att de i sin tur ska kräva data från sina underleverantörer.
Är det några branscher som "sticker ut" där hållbarhetsrapporteringen kommer bli mer omfattande/tyngre?
Idag omfattas de stora bolagen från olika branscher på samma sätt och bolaget bestämmer själva vad som är väsentligt i den dubbla väsentlighetsanalysen. På sikt kommer branschspecifika standarder att tas fram för de branscher som släpper ut mycket till exempel transport- och energibranschen. De kommer först 2026.
Hur ser ni på efterfrågan kring sociala hållbarhetsfrågor? Finns det också ett glapp på marknaden?
Ja, jag bedömer att det är ett glapp även inom detta område. Nu kommer sociala frågor, till exempel arbetare i värdekedjan och berörda samhällen, att få större fokus. Många av reglerna som CSRD bygger på är baserad på mycket gamla ramverk, t.ex. ILO och UN Global Compact som många företag skrivit på, men i praktiken inte följt. Nu kommer det krävas ändring på det.
Kommer MCC att bli obligatoriskt?
Det är fortfarande oklart om MCC (Mandatory Carbon Compensation), eller obligatorisk koldioxidkompensation, kommer att bli ett krav inom EU hållbarhetsregleringar, såsom CSRD. CSRD fokuserar på rapportering och transparens av företagens klimatutsläpp och just nu finns inget direkt krav på att företag måste köpa koldioxidkompensation för att uppfylla CSRD-kraven, men det kan komma att ändras.
Hur påverkas offentlig sektor?
Om ett kommunalt bolag träffas av CSRD, så ska det rapporteras precis som alla andra. Har offentlig sektor andra företagsformer än bolag, så omfattas de inte av CSRD i dagsläget.
Hur ser du på NSRS och hur många företag som kommer att redovisa enligt detta?
Jag känner inte till NSRS och jag tror det är oklokt att börja titta på andra initiativ än de som kommer från EU. Efrag har tagit fram guidelines för SME bolag. Titta på dessa och börja förbered er på hur ni ska kunna svara upp på frågorna som snart kommer komma från era kunder. Ni hittar reglerna här.
Om föreläsaren
Tove Ahlström är en välrenommerad hållbarhetsexpert, föreläsare och generalsekreterare för Nätverket för Hållbart Näringsliv. Med över 18 års erfarenhet inom hållbarhetsfrågor har hon arbetat med allt från policyutveckling till strategisk rådgivning för både privata och offentliga aktörer. Hon har tidigare varit hållbarhetschef på Apotea och vd för tankesmedjan Global Utmaning. Dessutom har hon utsetts av EU-kommissionen som ambassadör för klimatomställningen inom EU. Tove är en eftertraktad talare och rådgivare, känd för sin förmåga att göra komplexa hållbarhetsfrågor begripliga och relevanta för företag på alla nivåer.
Om serien
SJR:s digitala föreläsningsserie djupdyker i olika ämnen för att bättre förstå framtidens utmaningar, möjligheter och utveckling som kan komma att förändra vårt sätt att jobba eller leda. Eventen är kostnadsfria och öppna för alla via anmälan. Registrera dig här för att få information och inbjudningar till kommande föreläsningar.