Bris — ett viktigt stöd för en tryggare vardag
December är här, vi har firat första advent och julen står för dörren. Det är en magisk tid för många, men tyvärr inte för alla.
För oss på SJR är det viktigt att bidra till ett mer hållbart samhälle och näringsliv. Vi drivs dessutom av engagemang och utveckling. Arbetssätt som gör skillnad är en av fyra fokusområden inom Ogunsenkoncernens hållbarhetsagenda, där partnerskap och samarbeten som gör skillnad är en viktig del. Vi är stolta över våra långsiktiga samarbeten och våra medarbetares engagemang i flera organisationer vars arbete stöttar barn och ungdomar, människor i utsatthet eller utanförskap samt andra välgörenhetsorganisationer och sociala stödinitiativ.
I dessa tider tänker vi på SJR extra mycket på de som har det svårt och hur viktigt det är att vi fortsätter stötta varandra. Vi har därför valt att även i år stötta Bris viktiga arbete under julen. Med vår julgåva bidrar vi till att fler barn kan få stöd av en kurator dygnet runt och genom det en möjlighet för en tryggare vardag för ännu fler barn. Vi hoppas även att vi med vår gåva inspirerar hela vårt nätverk att stötta Bris eller andra liknande organisationer som gör viktig och stor skillnad för både barn och vuxna.
Läs mer om Bris och hur du kan bidra till deras viktiga arbete här.
Tillsammans gör vi skillnad.
Varje dag kontaktar barn och unga Bris med en massa olika frågor och problem som de behöver stöd med. Bris har öppet varje dag, även på natten och deras kuratorer lyssnar, ger stöd och erbjuder råd i alla möjliga situationer.
Många barn som kontaktar Bris har det svårt hemma, och loven kan vara extra jobbiga. Barn berättar om ensamhet, brist på aktiviteter eller problem inom familjen.
Några av de vanligaste ämnena som barn och unga pratar om när de kontaktar Bris är:
- skolan, skolstress och betyg
- kärlek
- familj
- identitet
- vänskap
- att må dåligt, oro och ångest
- ätstörningar
- att skada sig själv
- depression
- stress och prestation
- nätet
- våld och kränkningar
- konflikter och bråk
- utanförskap och ensamhet
- gängkriminalitet
Bris erbjuder också stöd genom en dygnet runt sms-tjänst och Peers, en trygg och säker plats för alla under 18 år att anonymt dela tankar, erfarenheter och känslor med jämnåriga.
“Jag brinner för Bris då dom alltid tar barnets perspektiv och med barnet i fokus står dom upp för barnens rättigheter i vårt samhälle och gör barnens röster hörda. I dagens samhälle är Bris en väldigt viktig kraft och fler och fler barn hör av sig, så kontakterna till Bris ökar. Vi lever i en orolig omvärld och osäkra tider och här fyller Bris en oerhört viktig funktion i att alltid finnas där för barn och stötta, lyssna och kan inge hopp.”
— Hanna Niklasson, SJR
Förra året pratade vi med Catarina Nylund, kurator på Bris, berätta om varför den trygga kontakten med Bris är så viktig. Nedan delar vi några av tipsen igen. Läs hela artikeln här.
Varför är den trygga kontakten med Bris så viktig?
— När livet är svårt är det viktigt att inte vara ensam med det som är jobbigt. Att höra av sig till Bris är ett steg i att komma ur ensamheten, få någon som lyssnar och bekräftar och hjälper barnet att hitta vägar i det där som känns svårt. För vissa barn leder kontakten med Bris till att de vågar berätta för en viktig vuxen i sin närhet. För andra kan det behövas flera samtal till Bris.
Bris stöd är viktigt då det är helt på barn och ungas egna villkor. Det är möjligt att kontakta oss på det sätt som känns mest bekvämt. Barn och unga kan välja att träffa, ringa, maila, chatta eller skicka sms till oss kuratorer.
Vad är tre saker vi alla kan göra för att stötta barn som inte mår bra?
- Se – Ett första steg är att uppmärksamma och bekräfta barnen. Det gäller alla barn oavsett hur de mår. Vi vuxna behöver vara närvarande i barns liv för att ens förstå om ett barn inte mår bra. Det handlar om att vara nyfiken på barnets liv och tankar. Visa respekt och visa barnet att hen är viktig.
- Lyssna – Fråga och lyssna på det barnet säger. Vi är många gånger snabba med lösningar och tips, såklart av välvilja. Men vi behöver lyssna in barnet för att kunna möta barnet där hen befinner sig.
- Agera – Får vi veta att ett barn far illa behöver vi agera. Tänk på att alltid informera barnet vad du gör så hen inte hamnar i ovisshet. Ovisshet är otryggt. Du kan tillexempel behöva kontakta skolan, socialtjänst eller andra instanser som kan hjälpa barnet vidare.
Sarah är nattkurator på Bris och berätta om mer om vikten av att vara tillgänglig även på natten.
— "För många barn känns det jobbiga ännu jobbigare på natten, berättar Sarah. Känslor av ensamhet, oro, ångest och stress kan vara mer påtagliga i mörkret och ensamheten. Därför är det så viktigt att vi kan finnas här och stötta."
Bris stödlinje har varit öppen tjugofyra timmar om dygnet sedan mars 2021, och idag sker över en tredjedel av alla stödjande samtal på natten. Barn hör av sig nattetid av olika skäl.
— "Det kan vara att barnet inte kan komma ifrån på dagen, eller är rädd att någon ska tjuvlyssna, säger Sarah. För vissa tar det hela dagen att samla mod. Ibland är det just på natten, när hela världen slumrar och ingen hör eller stör, som barnet vågar berätta om de svåra känslorna för allra första gången."
Läs Bris intervju med Sara och tips på hur du som vuxen kan hjälpa barn känna sig mer trygga här.
Läs mer om Bris viktiga arbete och hur du kan stötta organisationen här: https://www.bris.se/