Sedan 2012 har vi på SJR haft ett nära samarbete med Yennenga Progress, ett kompetensnätverk för hållbart samhällsbygge. I västafrikanska Burkina Faso har SJR varit engagerade i uppbyggnaden och driften av en förskola samt bidragit med ekonomiskt stöd till en ungdomsgård. SJR har även bidragit med medel för att möjliggöra köpet av mark till en primärskola samt andra nödvändigheter för en fungerande skolverksamhet. Målet är att bidra till ett samhälle som utvecklar den lokala befolkningens kompetens, hälsa och välfärd och som på sikt ska vara självbärande. En gång per år reser en grupp av våra medarbetare till Burkina Faso för att besöka vår förskola, barnen och byborna. Detta gör vi för att etablera kontakt med befolkningen på plats, för att aktivt följa skolans utveckling, ge moraliskt stöd och uppmuntran samt bidra till våra egna medarbetares medvetenhet. Varje år skänker vi på SJR pengar för att fortsätta bidra till den positiva utvecklingen i regionen och hjälp till självhjälp.

Burkina-Faso-bild-2

Här kommer Yennengas egen årsresumé för 2018 från Burkina Faso:

När vi summerar 2018 och det fyrverkeri av saker som hände i slutet av året, ger det oss en fantastisk plattform att utgå ifrån för att nå nya höjder under 2019. Vi på Yennenga har startat högstadium och därmed deras första sjunde klass där man både fyllt på med elever från mellanstadiet, men också kunnat ge plats åt barn som gått på andra lokala skolor. Under hösten introducerades vi för en man vid namn Yacouba Sawadogo, en enastående man som skapar skog i öknen i norra Burkina Faso. Yacouba fick år 2018 Right Livelihoods pros för att han med traditionella metoder och hårt arbete trotsat öknen och visat att allt är möjligt. I och med uppdraget från Right Livelihood att bidra med våra metoder för budget- och projektplanering i Yacoubas arbete framåt, öppnades också dörren för ett ömsesidigt kompetensutbyte. Yacouba och hans teams kompetens och erfarenheter är ett bra komplement i de klimatanpassningsprogram med bönderna i vårt område, som vi snart drar igång igen inför kommande regnsäsong tillsammans med företaget Ignitia.

quote-green-right

Det är så många fler dimensioner som behövs av psykiskt välmående, juridiskt stöd och möjligheter till försörjning.

Vi har även börjat bygga ut hälsocentralen, Dr Denis Mukwege Center. Byggnaderna är färdiga så under 2019 planerar man att öppna både tandvårdsklinik och förlossning. Centret bygger på Dr Mukweges modell för holistisk hälsa, som utgår ifrån att medicin inte räcker för att en människa ska kunna betraktas som frisk. Det är så många fler dimensioner som behövs av psykiskt välmående, juridiskt stöd (efterlevnad at mänskliga rättigheter) och möjligheter till försörjning. Stort fokus ligger också på det faktum att våld mot kvinnor är en av världens största och mest tystade katastrofer, och därmed måste bearbetas systematiskt och medvetet. Dr Mukweges assistent Lubula besökte oss i Nakamtenga i december för att titta på det nya bygget. I December tilldelades Dr Mukwege Nobels Fredspris för sitt arbete mot sexuellt våld, ett riktigt fint avslut på året.

Är ni mer nyfikna på vårt arbete tillsammans med Yennenga Progress får ni gärna höra av er till oss så berättar vi mer.

Fler nyheter

Event
Kompetensutveckling
4 april, 2024

Digital Föreläsning: Azra Osmancevic & Framtidssäkrat ledarskap

SJR presenterar stolt nästa talare i vår digitala föreläsningsserie — Azra Osmancevic, som gästar oss fredagen den 3/5 för att prata om framtidssäkrat ledarskap!
Event
Kompetensutveckling
27 februari, 2024

SJR Insights: Elaine Eksvärd och kraftfull kommunikation

Elaine Eksvärd, en framstående expert inom kommunikation, gästade SJR den 9 februari för en öppen digital föreläsning om kraftfull kommunikation som både ger energi men också värnar om den egna. Här delar vi med oss av några av lärdomarna och tipsen.
Möt våra medarbetare
Rekrytering
14 februari, 2024

IT rekrytering — en spännande utmaning

Christine Stamfeldt leder SJR:s erbjudande inom IT. Vi bad Christine dela med sig om vad som är speciellt och viktigt inom IT rekrytering, vad kandidaterna söker samt reflektioner kring ledarskap.