Hanna Niklasson är Göteborgschefen som fokuserar på teamutveckling och social delaktighet
Hanna Niklasson är utbildad personalvetare vid Göteborgs universitet och hon startade sin karriär på SJR genom att bygga upp verksamheten i Göteborg tillsammans med Rebecca Dellborg år 2008. Sedan dess har Hanna framgångsrikt haft rollen som chef för konsultverksamheten på SJR’s kontor i samma stad. Hennes hjärta slår hårt för västkust, cafétäta esplanader och att driva projekt; men än hårdare för att SJR ska vara den främsta arbetsgivaren för konsulter inom SJR’s specialistområden.
– Vi strävar efter att våra konsulter ska känna en tillhörighet och en trygghet i att arbeta hos oss på SJR. Något säger mig att vi lyckats; vi får höga svar på våra medarbetarundersökningar och ett högt deltagande på våra konsultträffar, inleder Hanna.
En chefsroll med fokus på utveckling
Hanna har spelat en aktiv roll i att bygga upp region Göteborg och varit med på en händelserik resa från litet till stort, något hon ser tillbaka på som “helt fantastiskt”.
– Mycket har hänt sedan vi startade uppbyggnaden av Göteborgskontoret, det fanns en långsiktighet i det vi gjorde från start. Jag och Rebecca fick möjligheten att forma verksamheten utifrån egen förmåga och vi har känt en trygghet i att anpassa företagets processer och erbjudande utifrån marknaden i Göteborg. Den första konsulten jag anställde är kvar än idag, vilket känns oerhört roligt, berättar Hanna.
Frihet under ansvar
Hannas chefsroll är till viss del operativ och en stor del innefattar stöttning och samtal med konsultchefer. Hon uppskattar möjligheten att få arbeta med utveckling och att få driva projekt. I nuläget är hon bland annat delaktig i utveckling av karriärvägledning, teamutveckling och ledarskapsutbildningar som en del av vårt kunderbjudande. Teamutveckling innebär att SJR skapar aktiviteter hos kunderna för att på så sätt förbättra kommunikationen och samarbetet. Drivkrafter, mål, visioner och feedback är inkluderade i uppdragen. Teamutvecklingstjänsten tog form i Göteborg men har nu spridit sig till SJR’s övriga regioner.
Det finns mycket hjärta i SJR
Hanna Niklasson, chef för konsultverksamheten i Göteborg.
– Många av våra pågående projekt drivs av medarbetarna och frihet under ansvar genomsyrar vårt tillvägagångssätt. Vi på SJR lägger stor vikt vid en god laganda, det ska kännas bra att arbeta här. Vi försöker ständigt att hitta nya koncept och tillvägagångssätt som gör att vi förbättras. Det finns mycket hjärta i SJR, berättar Hanna.
Mitt Liv – med fokus på mångfald
Hannas starka engagemang för delaktighet och sociala frågor initierade även samarbetet med företaget Mitt Liv år 2014. Företaget arbetar för en arbetsmarknad där mångfald värdesätts och erbjuder föreläsningar, utbildningar och nätverksträffar för att bidra till att utlandsfödda akademiker kommer ut i arbetslivet.
– Det är otroligt viktigt för mig att kunna stå för SJR’s konsultverksamhet om jag ska driva den; där socialt engagemang, självförverkligande och värderingar är starka drivkrafter. Att få initiera ett samarbete med ett företag som Mitt Liv är värdefullt för alla parter, avslutar Hanna.
Hanna Niklasson om situationen kring coronapandemin
Alla påverkas på något sätt, men nämn något initiativ som kommit ur krisen:
Alla inser allvaret och arbetar tillsammans för att hitta nya affärer. Det är tydligt att det krävs än mer kommunikation nu, såväl internt som externt. För att peppa varandra i tider av distansarbete har vi infört Walk and talk – en uppmaning till våra anställda att gå ut och röra på sig! En i min grupp initierade det och jag vet att vissa även har använt Walk and talk som ett trevligt initiativ vid intervjuer.
Hur kommunicerar du som chef i dessa tider?
Genom att vara lösningsorienterad, närvarande och framåtsträvande. När ledarskapet sker på distans anser vi på SJR att det är viktigt med tydligare kommunikation. Vi har kontinuerliga avstämningar med medarbetarna, både individuellt och tillsammans med teamet.
Hur påverkas sammanhållningen av distansarbete?
Kommunikationen är en utmaning och dialog på distans kan ibland medföra missförstånd och lägre energi. Det är viktigt att alla får komma till tals och jag är glad över att tekniken har fungerat över förväntan. Det gäller att arbeta mer strukturerat och använda tekniken som ett hjälpmedel. Vi har infört Teamsmöten varje morgon i vår grupp och digital fika med de som är på distans. Vi pratar mycket, utvecklar varandra och skapar delaktighet kring kunduppdrag och dylikt.