CSRD: Från regelverk till konkret affärsnytta
Hållbarhetsfrågor har länge funnits på agendan, men med CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) lyfts de till en högre nivå med målet att bli en del av affärsstrategin på riktigt. Det handlar inte längre om separata hållbarhetsstrategier utan syftet är att integrera hållbarhet i företagets kärna och alla delar av verksamheten. För många företag innebär detta en stor omställning, och att ha rätt stöd kan vara avgörande för att inte bara möta de nya direktiven och kraven, utan också hitta nya affärsmöjligheter och lyckas med omställningen till ett mer hållbart företagande.
Vi har pratat med Charlott Malmborg, senior hållbarhetskonsult, och Åsa Fröjd, senior business analyst, som jobbar med oss på SJR för att stötta våra kunder i deras arbete med hållbarhetsstrategi och CSRD. De är rådgivare och mentorer som stöttar företagsledningar med förändringsledning inom CSRD och hållbarhet. De erbjuder även utbildningar för företagsledningar och styrelser, men också för organisationen i stort. Tillsammans hjälper de företag att navigera CSRD och skapa hållbara, framgångsrika verksamheter. Med sin kombinerade expertis inom hållbarhet, affärsanalys och förändringsledning gör de en komplex fråga begriplig och hanterbar – och ser till att företagen får ut maximalt värde av omställningen.
Stort tack till Charlott och Åsa för värdefulla insikter och perspektiv, och för fint samarbete.
Hållbart företagande
Många upplever CSRD som ytterligare ett nytt komplicerat krav, men det är också en möjlighet. För Charlott, som jobbat med hållbarhetsfrågor länge, är det goda nyheter. ”Äntligen blir hållbarhet en naturlig del av affären. Det går faktiskt att vara ett hållbart företag och samtidigt vara framgångsrikt,” säger hon. ”CSRD skapar en gemensam kontext och är en möjlighet att koppla ihop strategiska och operativa delar som inte alltid associerats med hållbarhetstänk men är en del av hur företaget kan arbeta och agera hållbart,” säger Åsa.
Det handlar inte bara om rapportering, utan om att skapa en hållbar strategi som genomsyrar hela organisationen. ”Ett vanligt misstag är att behandla CSRD som en ren rapporteringsfråga istället för att integrera den i verksamhetsutvecklingen. Siffrorna är bara resultatet – hur ser det ut nu och hur kan vi förbättra? Det finns spännande möjligheter i detta,” säger Charlott. ”Det handlar om att identifiera vad företaget vill göra framåt och här kan vi vägleda och stötta ledningen i att översätta standarderna till praktiska aktiviteter som är i linje med och främjar deras affärsmål,” säger Åsa.
Charlott och Åsa betonar vikten av CSRD och kopplingen till att vara en seriös aktör som inte tär på miljö, människor eller samhället. ”Det är ett paradigmskifte. De företag som inte tar detta på allvar kommer att få det svårt framöver och många kommer inte att finnas kvar i längden. Det handlar inte bara om lagkrav – stora bolag kommer att ställa krav på sina leverantörer, och kunder och investerare kommer att förvänta sig transparens. Det är också en fråga som engagerar medarbetarna.” säger Charlott.
Utbildning och en tydlig plan
För att lyckas behöver företag både kunskap och en tydlig plan. Här kommer Charlott och Åsa in. De hjälper bolag göra väsentlighetsanalyser, att identifiera rätt systemstöd och skapa förståelse i hela organisationen. Framförallt är de rådgivare och mentorer som vägleder ledningen i att utveckla strategi, mål och plan, där hållbarhet är en integrerad del av övergripande affärsmål och företagsstrategi.
”De flesta bolag har en låg kompetensnivå gällande hållbarhetsfrågor och hållbarhetsarbete. Vi börjar med utbildning och guidar sedan igenom CSRD processen och målstyrningen därefter. Vi bryter ner det i hanterbara steg och skapar plan utifrån det,” säger Charlott. ”Det är viktigt att skapa tydlighet från ett ledningsperspektiv och arbeta med förändring över tid med organisationen, vilket vi också stöttar,” säger Åsa. ”Vår roll är att vägleda och hjälpa företag att koppla hållbarhet till sin övergripande strategi och affärsutveckling. Att lyfta blicken och se helheten. Att faktiskt jobba hållbart. Vad betyder det i praktiken? Vad behöver varje roll veta för att göra sitt arbete hållbart?” fortsätter Charlott.
Rätt systemstöd
För att arbeta effektivt med CSRD och hållbarhetsmålen krävs också rätt systemstöd. Även här guidar och stöttar Charlott och Åsa företagen, både i att fastställa behov och utvärdera vilket system som är bäst lämpat för deras organisation.
”Många företag står inför utmaningen att identifiera, utvärdera och implementera systemlösningar som inte bara uppfyller rapporteringskraven utan också optimerar samarbetet mellan olika avdelningar samt gör hållbarhetsarbetet smidigt och hanterbart i hela organisationen,” säger Åsa. ”Det handlar om att nyttja tekniken och välja rätt system som kan guida verksamheten samt skapa processer och strukturer som gör det smidigt för både individerna och leverantörsledet. Det krävs tydlighet kring krav och behov så att systemet jobbar med och för organisationen samt säkerställa att informationen blir lättillgänglig för alla relevanta parter,” summerar Åsa.
Omnibus förslaget
Charlott och Åsa reflekterar även över det nya ”Omnibus förslaget” som är ett paket med förenklingar i sammanlagt fyra olika lagar: CSRD, CS3D, Taxonomin och CBAM (koldioxidtullar på import till EU). Om Omnibus förslaget accepteras av svensk lag kommer många företag istället att falla under VSME, som innebär förenklingar. VSME är den idag frivilliga delen av rapporteringen som företag kan välja att följa när kunder och leverantörer ber om hållbarhetsdata till egen rapportering av värdekedjan.
”Det är bra att EU utforskar förenklingar och eventuellt slår samman de, i nuläget, fyra olika lagar som företag behöver förhålla sig till i hållbarhetsfrågor. Detta kan göra arbetet mer effektivt och öka fokuset på praktiska förändringar istället för rapportering. Men detta är bara ett förslag, lagen kvarstår. Även vid en förenkling finns det tydliga riktlinjer i vad som ska inkluderas,” säger Charlott.
Deras råd är att fortsätta enligt de direktiv som är på plats och inte stanna upp arbetet med väsentlighetsanalysen, att få fram ett tydligt GAP och skapa transparens vad gäller hållbarhet. ”Hållbarhet som en del i strategi-arbetet kommer inte försvinna. Detta kommer att generera affärsnytta, nu precis som innan förslaget. Det är inte lagkravet i sig med rapportering som är det viktigaste, utan affären och kundnyttan som blir drivande för affären,” betonar Charlott.
En ytterst viktig ledningsfråga
Ju tidigare ledningsgruppen och styrelsen förstår vikten och affärsvärdet av CSRD, desto bättre. ”De måste ge organisationen möjlighet att få en enhetlig bild av vad hållbarhet betyder för just deras verksamhet,” säger Åsa. ”Vårt mål är att hjälpa företagsledningar att förstå vad och varför, hur de behöver jobba i samspel, samt att ta fram ett effektivt arbetssätt som de kan förvalta och utveckla med egna resurser,” fortsätter hon.
”CSRD är här för att stanna, och det slutar inte med CSRD. De företag som ser CSRD som en möjlighet snarare än en börda kommer att ha ett försprång,” avslutar Charlott.
Fem rekommendationer
- Integrera hållbarhet i strategin – Hållbarhet bör vara en del av företagets övergripande strategi och verksamhetsmål, och inte hanteras som en separat del.
- Utbilda, guida och skapa förståelse – Viktigt att höja kunskapsnivån och se till att hela organisationen förstår vad CSRD innebär för ert bolag och hur varje individ påverkar företagets hållbarhet.
- Börja i tid och nyttja tiden – CSRD och omställningen i stort tar tid och kräver resurser. Att vänta gör bara att ni får mindre tid att hantera förändringen.
- Rätt system och tydliga processer – Rätt systemstöd och en tydlig roadmap gör arbetet mer effektivt och smidigt.
- Ta hjälp – Nyttja experter som kan guida er genom processen och maximera värdet av er hållbarhetsresa, samtidigt som de hjälper er bygga upp intern kompetens.
Vi på SJR ser ett stort mervärde i denna kombination av hållbarhets- och business analyst expertis för att arbeta framgångsrikt med CSRD och hållbarhetsfrågan. Charlott och Åsa är lugna och pedagogiska i sitt sätt och ger snabbt ett tryggt och professionellt intryck. Genom en strukturerad metodik hjälper de företagsledningar att jobba effektivt och smart med CSRD, koppla det till företagets mål, affärsutveckling och verksamhetsutveckling samt hjälper dem att skapa samstämmighet i frågan inom organisationen. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda denna uppskattade kompetens och vägledning till våra kunder.
— Charlotta Jerleke, Senior Account Manager på SJR
Om experterna
Charlott Malmborg har arbetat med hållbarhetsfrågor i ledande befattningar sedan 2008, bland annat inom bygg- och fastighetsbranschen, där hon varit hållbarhetschef. Hon har lång erfarenhet av att hjälpa företag att integrera hållbarhet i sin affärsstrategi och att skapa praktiska lösningar som fungerar i verkligheten. Charlott brinner för att göra hållbarhetsarbetet konkret och begripligt för företag i olika branscher.
Åsa Fröjd har över 20 års erfarenhet som affärsanalytiker och inom Business Intelligence och förändringsledning. Hennes specialitet är att skapa tydliga kopplingar mellan strategi och operativt genomförande. Hon arbetar nära ledningsgrupper och styrelser för att optimera samverkan och säkerställa att hållbarhetsfrågorna blir en naturlig del av företagets verksamhet och integreras effektivt i affärsbeslut.
Läs mer på deras hemsida.
*Fotokred Torbjörn Lagerwall
SJR som partner inom hållbarhets- och CSRD-kompetens
Vi på SJR stöttar våra kunder med den kompetens som krävs för att utveckla, förverkliga och rapportera företagets hållbarhetsarbete, även i samband med de nya CSRD direktiven. Vi är dessutom själva insatta i de nya standarderna. Läs mer om hur vi på SJR kan stötta er med rekrytering och konsultlösningar inom hållbarhet och CSRD.
Stärk ert team med oss på SJR
Behöver ert företag stöttning med CSRD-arbetet eller inom andra områden? Hör gärna av dig till oss på SJR så pratar vi vidare. Vi ser fram emot att hitta rätt kompetens för just era behov!