Från en trygg uppväxt i en välsituerad familj i Nigeria, till en uppväxt med tuffa förhållanden i Sverige med en ensamstående mamma. I år firar vi på SJR 30 år och vi har fått ett samtal med SJR’s grundare Per Ogunro, som med ödmjukhet och öppenhet berättar om hur sin uppväxt och idrottsbakgrund har gett upphov till SJR.

230223-SJR-Per-Ogunro-grundare-portratt-webben-logga

Vi träffar Per på kontoret där det är ett högt tempo och dialoger fyllda av både skratt och fokus. Två medarbetare står och pratar glatt vid kaffeautomaten, några avslutar sin lunch över ett möte i det öppna landskapet och en utbildning i affärsmannaskap ska just sätta i gång. Det är en vanlig dag på SJR’s kontor – människor i rörelse, som trivs och har roligt tillsammans. Bakom ett börsnoterat företag med fina siffror och välrenommerade kunder finns en tydlig filosofi i “kul på jobbet”. Det präglas av en kultur där man månar om varandra och tillåts vara sig själv.

– Jag förstod snabbt att företagets framgång grundar sig i medarbetarnas välmående. Vi har haft det som en tydlig strategi från start och det är något som vi arbetar aktivt med. Det viktigaste för mig är att medarbetarna mår bra här och att vi skapar förutsättningar för det. Vi skrattar, ordnar aktiviteter och skapar minnen för livet tillsammans. Vi ser olikheter som en styrka och stöttar varandra i med- och motgång. Utöver att ha kul på jobbet har vi även haft en tydlig struktur och ständig utveckling sedan dag ett, inleder Per.

SJR grundades ur en bankkris

Året var 1993. Per arbetade på Götabanken som drabbades hårt av bankkrisen och många blev av med sitt arbete. I en tid av oro och förtvivlan föddes idén hos Per om att hitta arbeten åt sina kompetenta kollegor. Drömmen om att starta eget slog in och med en stark tro på entreprenörskap och varje medarbetares personliga drivkraft grundade han SJR. Fredrik Lidberg, som arbetar kvar än idag, anställdes för att driva företaget tillsammans med Per. Att SJR skulle nischa sig inom bank och finans, den bransch de själva varit verksamma i, var nyckeln till företagets goda tillväxt.

– Vi var unika inom vårt område och hade lång erfarenhet inom banksektorn, det gjorde att vi blev framgångsrika. Samtidigt krävdes uthållighet och oändliga arbetstimmar. Det var otroligt intensivt i början och det tog två år innan vi fick in vår första stora affär. Det räcker inte med en bra affärsidé, det behövs tur också. Vi hade tur som valde en ung bransch som växte och det gjorde även vårt företag. Vi tajmade uppstarten bra med avregleringen av arbetsförmedlingsmonopolet och ny lagstiftning som trädde i kraft 1993. När vi skulle börsnotera företaget 2001 mötte vi dock motstånd och satsningen gick inte hem. Då insåg jag vikten av att omge mig med människor som kompletterar mina styrkor och svagheter. 2001 anställde vi en styrelse med Björn Sprängare som styrelseordförande och 2007 anställdes Kent Sangler som konsult med uppgift att driva företaget operationellt. Det gav ökad struktur och ökad tillväxt, fortsätter Per.

Idag är Per styrelseordförande för ägarbolaget Ogunsen med det huvudsakliga uppdraget att arbeta med koncernens tillväxt. Framtidsvisionerna inkluderar kommande förvärv och utveckling i takt med hur marknaden förändras.

quote-green-right

Vi ser olikheter som en styrka och stöttar varandra i med- och motgång.

Per Ogunro, grundare av SJR

“Annorlunda” berikar och skapar framgång

Under sin uppväxt och företagsresa som person med utländskt utseende i Sverige på 90-talet blev han ofta ifrågasatt och stötte på motstånd av olika slag. Han hämtade självförtroende, uthållighet och envishet från sin idrottsbakgrund med träning på elitnivå inom fotboll. Hos SJR finns mångfalden inbyggd i bolagets DNA, det har från start funnits en självupplevd insikt att "annorlunda" och "olika" berikar och skapar framgång.

– En kvinna i banken sa att jag aldrig skulle lyckas för att jag skulle bli behandlad som en kvinna. Jag minns även en man som skällde ut mig för att jag fick mer uppmärksamhet som “färgad person”. Om jag gjorde något bra stack jag snabbt ut ur mängden, även om andra levererade lika bra. Det är en fördel att se annorlunda ut om man förstår hur man ska hantera det. Det blev min fördel och styrka att bygga företag på. Jag ville visa för banken att det gick att lyckas, berättar Per.

Tillbaka till Nigeria på 60-talet

Viljan att bevisa sig är något Per återkommer till under samtalet och vi kommer djupare in på ämnet. Han tar oss tillbaka till mitten av 60-talet då han tillsammans med sina föräldrar flyttade från Glasgow till Lagos i Nigeria. Han berättar om sin farfar som var en framgångsrik entreprenör och kanske var det där och då som det såddes ett frö om att själv starta eget företag en dag. Det utvecklades som redan nämnt till ett växande företag, medan familjerelationerna tog en annan vändning.

– Det var meningen att jag skulle växa upp i Nigeria men skilsmässan förändrade det. Jag var 6 år när jag och min mamma flyttade till Sverige. Trots att jag inte haft en god relation till min pappa idag vet jag att två av mina halvsyskon har studerat på Harvard med goda resultat. De fick uppmärksamheten och förutsättningar för att kunna lyckas. Det är en av de saker som har påverkat mig under livet och fått mig att vilja sticka ut och bli bättre. Som skilsmässobarn, äldst i syskonskaran, entreprenör och en man som sticker ut från mängden. Det finns undermedvetna skäl till att man blir som man blir och man lär sig aldrig något när det går bra. Lärdom grundar sig i utmaningar och bakslag, det gäller bara att överleva de tuffare perioderna. Jag är en obotlig optimist. Ett glas kan vara halvtomt men för mig är det alltid halvfullt. Så vill jag se på livet, avslutar Per.

När vi kommer ut ur mötesrummet möts vi av världscupen i längdåkning på den stora tv-skärmen, en skämtsam jargong om vilket fotbollslag som gäller och förberedelser inför Ogunsens kommande styrelsemöte. Gemenskapen som Per har pratat så varmt om går nästan att ta på. Det är medarbetarna som bygger företaget.

SJR-rekrytering-konsult-medarbetare
SJR-rekrytering-konsult-medarbetare-5
SJR-rekrytering-konsult-medarbetare-3
SJR-rekrytering-konsult-medarbetare-4
SJR-rekrytering-konsult-medarbetare-6-webben
230223-SJR-Per-Ogunro-grundare-webben

Fler nyheter

Möt våra medarbetare
3 oktober, 2024

Möt människorna på SJR: Elin Andersson

Elin Andersson, Business Manager för området Mitt och Norr på SJR, delar med sig av tips, reflektioner och spaningar.
Event
Hållbarhet
Kompetensutveckling
9 september, 2024

Digital Föreläsning — Navigera CSRD: Nyckelkompetenser för Framtidens Hållbara Företag med Tove Ahlström

SJR presenterar stolt nästa talare i vår digitala föreläsningsserie — Tove Ahlström, som gästar oss fredagen den 11/10 för att prata om CSRD och nyckelkompetenser för framtidens hållbara företag.
Hållbarhet
Möt våra medarbetare
Rekrytering
2 september, 2024

Från ledare och generalist till en affärsutvecklande specialistroll

Malin Hjort, tidigare regionchef SJR syd och ny Head of Recruitment, reflekterar kring SJR resan hittills och vår roll som rekryteringspartner.