Kandidater är idag hett uppvaktade och ofta delaktiga i fler rekryteringsprocesser samtidigt. Vi på SJR har identifierat en trend på marknaden och det är tydligt att lojaliteten mot ett signat anställningsavtal inte alltid trumfar ett annat erbjudande. Erbjudandet kan komma från andra organisationer men även att nuvarande arbetsgivare tar action för att få behålla sin medarbetare genom att erbjuda nya villkor och/eller utökat ansvar. Vad kan då arbetsgivare göra för att minska risken för att kandidaten säger upp sig före startdatum?

SJR-preboarding-rekrytering-kandidat

Preboarding; steget före introduktionen

De flesta företag vi möter har en väl utarbetad plan för onboarding och introduktion av nyanställda, det vi dock ser är att många missar steget före introduktion; preboarding. Att ha en plan för preboarding kan vara avgörande för om din nyrekryterade medarbetare avstår andra erbjudanden eller inte. Se det som en del av ert employer brand och förmedla en känsla av stolthet och engagemang från första stund.

quote-green-right

Målet med preboarding är att knyta sin nya medarbetare närmare under tiden som löper mellan signering och startdatum.

Målet med preboarding är att knyta sin nya medarbetare närmare under tiden som löper mellan signering och startdatum. Preboardingen innebär inte att den nyanställda ska utföra arbete däremot kan aktiviteter av mer social och informativ karaktär vara mycket viktiga för att skapa en närmare relation innan det faktiska startdatumet.

Exempel på preboarding-aktiviteter

  • Bjud in till fredagsfikat, kontorets AW, sommarfesten eller frukostminglet
  • Bjud in till utbildningstillfällen, seminarier eller föreläsningar
  • Bjud in till kvartals-/månadsmöten
  • Närmaste chef håller kontakt via mejl eller telefon vid något/några tillfällen
  • Bjud in till lunch med närmaste arbetsteamet
  • Be alla medarbetare att connecta med den nyanställda på LinkedIn
  • Skicka en grattishälsning och/eller en blomma om personen fyller år innan startdatumet 🌺

Preboardingaktiviteter startas med fördel direkt efter att kandidaten signerat anställningsavtalet. Det första intrycket är betydande och med preboarding kan ni ge era nyanställda en bra start på företaget, redan innan första arbetsdagen.

Fler nyheter

Event
Kompetensutveckling
27 februari, 2024

SJR Insights: Elaine Eksvärd och kraftfull kommunikation

Elaine Eksvärd, en framstående expert inom kommunikation, gästade SJR den 9 februari för en öppen digital föreläsning om kraftfull kommunikation som både ger energi men också värnar om den egna. Här delar vi med oss av några av lärdomarna och tipsen.
Möt våra medarbetare
Rekrytering
14 februari, 2024

IT rekrytering — en spännande utmaning

Christine Stamfeldt leder SJR:s erbjudande inom IT. Vi bad Christine dela med sig om vad som är speciellt och viktigt inom IT rekrytering, vad kandidaterna söker samt reflektioner kring ledarskap.
Hållbarhet
Kompetensutveckling
1 februari, 2024

SJR ett Karriärföretag 2024

Vi har glädjen att meddela att SJR har blivit utnämnt som ett Karriärföretag 2024!