I en tid präglad av globala konflikter, ett spänt geopolitiskt läge och ett stökigt makroekonomiskt läge står vi inför en komplex och utmanande omvärld. 

Den 4 april 2025 bjöd SJR in till en öppen digital föreläsning med ekonomiprofilen Karin O’Connor som delade med sig av insikter kring de stora makrotrenderna som präglar ekonomin samt vad som krävs för att bygga framgångsrika företag i en föränderlig värld.

Föreläsningen bjöd på inspiration samt värdefull analys, insikter och råd. Vi tittade både bakåt och framåt, analyserade aktuella händelser och tog del av värdefulla verktyg.

Vi avslutade eventet med en diskussion som fokuserade på ledarskap, team och förändringsledning med SJR:s Niklas Pålsson, regionchef SJR syd, och Marie Bergsman, som ansvarar för Interim Management på SJR i Stockholm.

Stort tack till Karin för en engagerande och lärorik föreläsning! Stort tack också till Niklas, Marie och till alla som deltog.

SJR Karin O'Connor Niklas Pålsson Marie Bergsman digital föreläsning

Orsak och verkan

Vår omvärld är komplex och utmanande. Vi påverkas av pandemin, som fortsätter prägla vår vardag och vårt arbetsliv, flertal konflikter, ett alltmer spänt geopolitiskt läge samt nya utmaningar såsom handelstullar och handelshinder. Detta skapar ett stökigt makroekonomiskt läge, vilket påverkar börsen, valutakurser, köpkraften och finansiella marknader samt med flertal konsekvenser såsom en radikal styrränta och hög inflationen. För att förstå hur det blev såhär, vårt nuläge och vad som händer framåt behöver vi förstå de fyra stora makrotrenderna som påverkat utvecklingen under en lång tid: globalisering, digitalisering, hållbarhet och purpose.

Globalisering & handelspolitik

Globaliseringen har mött en backlash med ökade geopolitiska spänningar och hårdare tonläge.

  • Trumps handelspolitik, som prioriterar business före politik, har haft och kommer fortsätta ha betydande konsekvenser för svensk export till USA, som väntas minska med drygt 15%. Fordonsindustrin, som står för nästan en tredjedel av Sveriges export till USA, förväntas drabbas värst. Men den svenska kronan har också stärkts mot dollarn (USD), vilket balanserar gapet mot ökade tullar till viss del.
  • Trumps strategi har gått enligt plan till viss men också resulterat i flertal felbedömningar.
    • Enligt plan: Lägre oljepris, svagare dollar vilket gynnar den amerikanska exporten, lägre långräntor, NATO upprustning.
    • Felbedömningar: fortsatt större handelsunderskott, svag och turbulent börsutveckling, trögt för statlig effektivisering (DOGE), den amerikanska ekonomin går från stark till svag, förlust av ”soft power”, nedsatt ställning som världsledare, motstånd från tidigare allierade som tagit avstånd, begränsad inhemsk produktionskapacitet (tar lång tid att bygga upp), högre inhemska priser som sätter press på inflationen i USA.
  • Brand activism och konsumentmakt är på uppgång som ett resultat av de ökade geopolitiska spänningarna och det aktuella politiska läget. Vi ser exempelvis hur detta påverkat företag såsom Tesla – både avseende aktiekurser som gått ner och urholkade varumärken. Men även flera andra, och detta kommer att öka framåt.

Digitalisering — makrotrend på steroider

Digitaliseringen har accelererat under pandemin, med nya tjänster och snabbare utveckling. Den digitala utvecklingen påverkar både näringslivet och våra liv. Vi är mer sammankopplade än någonsin, och det går numera väldigt snabbt att nå stora volymer människor (t.ex. miljontals användare via sociala medier eller nya AI verktyg). Utvecklingen kan slå ut tidigare tjänster och företag. AI spelar en allt större roll och vi är bara i början av denna transformation. Sverige behöver investera mer och öka vår positionering inom detta område – för fortsatt framfart, innovation, affärsmöjligheter och för att inte hamna på efterkälken.

Hållbarhet

Även hållbarhet möter motstånd, med länder som backar från avtal och konsumenter som väljer billigare, mindre hållbara varor på grund av högre levnadskostnader. Samtidigt växer fast fashion-industrin radikalt. Vi ser även tappat förtroende och ökat missnöje mot företag, som anses inte ha tagit tillräckligt mycket ansvar eller handling kopplat till hållbarhet och produktion.

Purpose — värderingar och en bättre värld

Trots globala konflikter, förödande klimatutmaningar, och andra negativa trender skyndar vi nu oss in i den femte industriella revolutionen, där teknisk utveckling möter mänsklighet för att göra världen bättre och skapa ett bättre samhälle.

  • Purpose-driven business är framgångsrikt, med ökat intresse från investerare, talanger och konsumenter. Studier visar att intresse, efterfrågan och opinion nästan dubblar för företag som jobbar med ”good profits” istället för ”bad profits”.
  • Vi väljer mer med hjärtat än hjärnan, 75% respektive 25% (enligt Brand Finance).
  • Mjuka värden och ledarskap lyfts fram mer och mer, t.ex. i World Economic Forums årliga rapporter men även av många andra experter.
  • Konsumentmakten har en stark röst och en viktigt kraft, och företag förväntas ta ställning. Man röstar med plånboken — konsumenterna vill veta vad bolaget står för och om det matchar ens värderingar. Vi kommer att tvingas fortsätta ta mer ställning, givet de förstärkta negativa trenderna i vår omvärld.
  • IKIGAI-modellen ett bra verktyg som kan hjälpa företag tydliggöra sin positionering och målstyrning genom att identifiera och konkretisera fyra faktorer: vad de älskar att göra, vad de är bäst på, var de kan få kunder och vad världen behöver.

Strategier för att hantera vår VUCA-värld

För att framgångsrikt hantera vår VUCA-värld, bestående av Volatility - turbulens, Uncertainty - osäkerhet, Complexity – komplexitet och Ambiguity – dimridåer, krävs vassa strategier och ledare som driver framåt med:

  • Tydlig vision.
  • Enorm förståelse — Vi behöver ligga nära marknaden, kunderna och medarbetarna, beakta den framtida kunden och ha örat mot rälsen samt använda vår egen analytiska förmåga och sunt förnuft som en balans mot bruset runtomkring oss.
  • Klarhet — tydlighet gentemot den snabba tekniska utvecklingen. Mycket viktigt med tydlig positionering om varför kunden och talangerna ska välja företaget och varumärket. Vilket kräver tydlighet och kommunikation kring kultur, värde, syfte och varför man finns till.
  • Agilitet — vi kan och bör kollektivt vara mycket mer snabbrörliga. Det är bättre att ”fail fast” än att utveckla till perfektion i evighet, då har marknaden och möjligheterna redan försvunnit. Snabba eller löpande vinster kan vara mer värdefulla. Även mycket viktigt att ha förmågan att snabbt kunna anpassa sig till förändringar, inte minst som organisation och ledare.

Ledarskap och komplex förändring

För att komma ut starkare genom vår samtids utmanande omvärld och marknad krävs modiga och skickliga ledare som vågar fatta beslut och ta action. Ledarskap handlar om problemlösning och att skapa engagemang.

  • För att lyckas med transformation krävs vision, kompetens, incitament, resurser och en tydlig plan. Alla pusselbitar behöver finnas på plats för att lyckas. Utan tydlig vision skapas förvirring i organisationen, utan rätt kompetens skapas ångest, utan rätt incitament skapas motstånd, utan rätt resurser skapas frustration, utan tydlig plan skapas ”false starts” och vi får ingen framfart.

  • The passion pyramid beskriver fem steg för att skapa och nivåer av engagemang: att bli respekterad, att lära och växa, att vara en insider och del av en community, att göra meningsfullt arbete och att vara del av ett vinnande team.

  • Värderingsstyrt ledarskap skapar team med tydliga visioner och mål. Allt viktigare att inte ta våra värderingar för givet.

  • Vi behöver fler ledare som kan skapa en arbetsplats där människor mår bra och är engagerade. Det kan betyda olika saker för olika personer, men principen gäller oavsett.

  • Investera i rätt saker, som också är flexibla nog att växa och utvecklas i takt med våra behov och marknaden. Var lyhörd mot kunden. Satsa på utveckling och innovation. Viktigt med framdrift och att vara mer framåtlutade – resan i sig är viktig.

Insights lärande kompetensutveckling ledarskap

Om föreläsaren

Karin O’Connor är entreprenör, ekonomijournalist, författare och föreläsare med rötter i finansbranschen. Med positiv kraft och konkreta lösningar hjälper hon människor att skapa blomstrande företag som är väl rustade för framtiden. Karin har byggt egna företag, varit rådgivare till SVTs Draknästet i fyra säsonger och sitter i flertal styrelser. Hon har jobbat med några av världens största bolag, men även mindre familjeägda bolag både i Sverige och utomlands. Karin har tillsammans med Per Holknekt gett ut boken ”The Moneyfest – En Företagsrevolution" och är även krönikör på Omni Ekonomi inom makroekonomi och entreprenörskap.I denna föreläsning delar hon konkreta råd och sina bästa strategier för att bygga på styrkor och leda genom osäkerhet och förändring.

 

Om serien

SJR:s digitala föreläsningsserie djupdyker i olika ämnen för att bättre förstå framtidens utmaningar, möjligheter och utveckling som kan komma att förändra vårt sätt att jobba eller leda. Eventen är kostnadsfria och öppna för alla via anmälan. Registrera dig här för att få information och inbjudningar till kommande föreläsningar.

 

Stärk ert team med oss på SJR.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Anlita oss

Fler nyheter

Hållbarhet
16 april, 2025

SJR ett Karriärföretag – samtal med Michaela Björsell

Ett samtal med Michaela Björsell, HR-chef i Ogunsenkoncernen, om SJR:s utmärkelse till Karriärföretag 2024 och 2025, vad denna framgång betyder för oss och hur vårt fokus på hållbarhet och medarbetarengagemang har varit avgörande.
Konsult
Möt våra medarbetare
15 april, 2025

Möt människorna på SJR: Sofia Erikson

Sofia Erikson, konsultchef på SJR i Göteborg, sig av tips, reflektioner och spaningar.
Event
Hållbarhet
11 april, 2025

Blodomloppet 2025

Delta i Blodomloppet 2025 med oss på SJR! Tillsammans springer vi i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala för att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen samt lyfta hälsa och välmående.