Är du redo för nästa utmaning? Har du kanske redan sökt en tjänst som känns lockande och som ett spännande nästa steg? Då är det snart dags för rekryteringstester. Det är ett vanligt förekommande inslag vid rekrytering och gynnsamt för såväl kandidat som rekryterande företag. Det syftar till att hitta rätt kandidat till rätt uppdrag. Vi delar med oss av kunskap om rekryteringstester på marknaden, hur du som kandidat förbereder dig inför dem och fallgropar du bör undvika.

221221-SJR-rekryteringstester-Emelie-webben

– Det första steget är att vi tillsammans med rekryterande företag identifierar vilka kompetenser som är viktiga för rollen. Uppdraget och kravprofilen avgör vilka rekryteringstester som ska genomföras och sätter den röda tråden. Testerna hjälper oss att objektivt se en kandidats potential för den roll vi rekryterar till och se hur väl kandidaten matchar mot de kompetenser som vi har valt att titta på, inleder Emelie Jorland, Recruitment & Research Consultant på SJR samt Super User i Assessios plattform för rekryteringstester.

quote-green-right

Just Matrigman är laddat för många kandidater då de tror att det alltid krävs ett högt resultat för att ha chans på sin drömroll. Det stämmer inte.

Emelie, Recruitment & Research Consultant på SJR

Olika typer av rekryteringstester

Sedan 2021 är Assessio SJR’s primära partner när det kommer till rekryteringstester. Assessio är ledande i Norden inom arbetspsykologiska tester och har digitala lösningar för både rekrytering och utveckling. Vi på SJR värdesätter att de lägger ett stort fokus på kandidatupplevelsen och kandidaterna får alltid en autogenererad rapport där de ser sina testresultat. Kravprofilen och rollen avgör vilka av testerna nedan som används i rekryteringsprocessen.

MAP

Ett personlighetstest som kartlägger kritiska beteenden i arbetslivet och som används vid rekrytering och utveckling av medarbetare. Testet består av 200 frågor.

MATRIGMA

Ett högkvalitativt arbetspsykologiskt test som mäter generell begåvning i syfte att förutse arbetsprestation. Det mäter en kandidats problemlösningsförmåga samt förmåga att se samband och sammanhang.

– Just Matrigman är laddat för många kandidater då de tror att det alltid krävs ett högt resultat för att ha chans på sin drömroll. Det stämmer inte. Olika roller varierar i komplexitet och ställer därmed olika krav på vad som är en bra match, nivåmässigt på Matrigma, berättar Emelie.

MAP-X

Det mäter extrema sidor av en individs personlighet. Det är ett verktyg som ger en bild över en individs risktendenser kopplade till personlighet. Tendenserna kan leda till kontraproduktiva beteenden på jobbet och MAP-X identifierar de utmaningar som en individ kan ha.

MATCH-V

Ett motivations- och värderingstest som mäter termen ”person-culture fit”, det vill säga teorin om hur en individs värderingar och preferenser förhåller sig till andras. Det visar hur väl en kandidat matchar företagets organisationskultur.

Att tänka på inför rekryteringstester

    • Rådfråga din rekryteringskonsult

Fråga din testadministratör eller rekryteringskonsult om det är något särskilt du känner dig osäker kring när det gäller testerna. Om du har frågor eller funderingar kan de ge svar och göra dig trygg inför testerna.

    • Testövningar inför rekryteringstester

I Assessios tester har du alltid tillgång till övningsuppgifter innan det skarpa testet startar. Det finns dessutom ett flertal övningstester online om du vill förbereda dig än mer.

    • Skapa rätt förutsättningar

Var noggrann med att sitta ostört när du genomför rekryteringstesterna. Stäng av ljud, vibrationer och notiser på telefonen och datorn. Se till att ha strömkabeln i datorn för att undvika onödig oro. Mellan testerna är det möjligt att ta paus för att hålla hög koncentrationsnivå.

Fallgropar att undvika vid rekryteringstester

– Det handlar främst om förberedelserna. Att man kanske har missat att kolla internetuppkopplingen, blir störd av telefonen, barn eller annat som pockar på uppmärksamheten. Det är även vanligt att övertänka sina svar, särskilt kopplat till personlighetstestet. Det bästa är att inte fundera allt för mycket utan försök att svara så ärligt som möjligt och gå på första känslan, avslutar Emelie.

Fler nyheter

Kompetensutveckling
Rekrytering
17 maj, 2024

SJR Insights: Fintech med Louise Grabo

Louise Grabo, generalsekreterare för Swedish FinTech Association, gästade SJR i april och delade insikter om Fintechbranschen i Sverige, hur den vuxit fram och ser ut samt möjligheter och utmaningar framåt. Här delar vi med oss av några av lärdomarna.
Event
Kompetensutveckling
4 april, 2024

Digital Föreläsning: Azra Osmancevic & Framtidssäkrat ledarskap

SJR presenterar stolt nästa talare i vår digitala föreläsningsserie — Azra Osmancevic, som gästar oss fredagen den 3/5 för att prata om framtidssäkrat ledarskap!
Event
Kompetensutveckling
27 februari, 2024

SJR Insights: Elaine Eksvärd och kraftfull kommunikation

Elaine Eksvärd, en framstående expert inom kommunikation, gästade SJR den 9 februari för en öppen digital föreläsning om kraftfull kommunikation som både ger energi men också värnar om den egna. Här delar vi med oss av några av lärdomarna och tipsen.