Yennenga Progress är ett kompetensnätverk som arbetar med hållbar samhällsuppbyggnad i utvecklingsländer – med fokus på utbildning, hälsa och entreprenörskap. Sedan 2012 har vi på SJR ett nära samarbete med organisationen för att bidra till deras betydelsefulla och livsviktiga arbete.

SJR-yennenga-progress-amnesty

Den goda byn 

Organisationen grundades av Stina Berge år 2006, med utgångspunkt i byn Nakamtenga i västafrikanska Burkina Faso – ett av världens fattigaste länder. Visionen bygger på konceptet “Den goda byn” som syftar till att skapa ett välfärdssamhälle i mikroformat, där det finns möjligheter att uppfylla alla mänskliga basbehov. Det hälsofrämjande arbetet utgår från Dr Denis Mukweges modell kring holistisk vård. Dr Mukwege har tilldelats Nobels fredspris för sitt arbete mot sexuellt våld och har varit mentor till Stina i anknytning till Yennenga Progress sedan start.

– Vi arbetar utifrån FN:s globala mål för hållbar utveckling och strävar efter att bygga upp ett välfärdssystem som fungerar. Grundstommen inom organisationen är viljan att bekämpa fattigdom och skapa ett mer demokratiskt samhälle, inleder Stina.

Läs mer om Stina Berge här!

– Att stötta Yennenga Progress i deras arbete är en självklarhet för oss på SJR. Vi har exempelvis bidragit med resurser till marken som skolan står på, lärarlöner och skolavgifter, men även besökt byn för att främja arbetet på plats. De bedriver en otroligt värdefull verksamhet som samstämmer med våra värderingar, berättar Kent Sangler, vd på SJR.

Världen behöver dig 

Yennenga Progress stödjer också ett omfattande arbete för fred och rättvisa i Demokratiska republiken Kongo. Organisationen har drivit flera kampanjer för att belysa situationen i landet, med syfte att skapa medvetenhet och kunskap om det brutala våldet och brotten mot mänskligheten. Konflikten har orsakats av ekonomiska intressen kring Kobolt och Coltan, som vi alla har i exempelvis våra mobiltelefoner, datorer och bilbatterier. Den nya kampanjen I am Congo ger äntligen möjlighet till att bidra mer konkret – både i form av att skriva på det upprop som nu tagits fram för att kräva en krigstribunal, såsom den efter kriget i Bosnien och efter Rwanda, och att fler sprider budskapet vidare genom att tagga #IamCongo på sociala medier så att det blir tydligt att världen är enad i frågan om fred och säkerhet.

quote-green-right

Vi behöver människor över hela världen som står upp tillsammans

Stina Berge, Yennenga Progress.

– Vi har skapat en signaturinsamling tillsammans med Amnesty för att människor ska kunna skriva under på att vi kräver rättvisa, rättssäkerhet och att de som är ansvariga för övergrepp och massakrer ställs inför rätta. Vi behöver människor över hela världen som står upp tillsammans och kräver att en internationell tribunal tar itu med krigsförbrytelserna, och nu har vi hopp om att det faktiskt är möjligt! Tillsammans kan vi på riktigt skapa fred! avslutar Stina.

 

Namninsamlingen startade den 1 oktober och finns tillgänglig i tre månader.
Gör din röst hörd, världen behöver dig! 

Fler nyheter

Event
Kompetensutveckling
4 april, 2024

Digital Föreläsning: Azra Osmancevic & Framtidssäkrat ledarskap

SJR presenterar stolt nästa talare i vår digitala föreläsningsserie — Azra Osmancevic, som gästar oss fredagen den 3/5 för att prata om framtidssäkrat ledarskap!
Event
Kompetensutveckling
27 februari, 2024

SJR Insights: Elaine Eksvärd och kraftfull kommunikation

Elaine Eksvärd, en framstående expert inom kommunikation, gästade SJR den 9 februari för en öppen digital föreläsning om kraftfull kommunikation som både ger energi men också värnar om den egna. Här delar vi med oss av några av lärdomarna och tipsen.
Möt våra medarbetare
Rekrytering
14 februari, 2024

IT rekrytering — en spännande utmaning

Christine Stamfeldt leder SJR:s erbjudande inom IT. Vi bad Christine dela med sig om vad som är speciellt och viktigt inom IT rekrytering, vad kandidaterna söker samt reflektioner kring ledarskap.