Rädda liv på arbetstid — ett samarbete med GeBlod
Samhällsengagemang och att bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle är en viktig kärnfråga för SJR. Därför prioriterar vi samarbeten som gör skillnad som en av våra fyra fokusområden inom Ogunsenkoncernens hållbarhetsagenda.
Ett sånt viktigt samarbete är vårt engagemang i organisationen GeBlod, där våra medarbetare runt om i landet bland annat deltar i Blodomloppet för att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen. SJR är även med i initiativet Rädda liv på arbetstid, vilket innebär att vi uppmuntrar till blodgivning på arbetstid då det ökar chansen att det sker. Vi är stolta över våra medarbetares engagemang. Tillsammans hoppas vi inspirera fler att bidra till GeBlod:s viktiga insats, i den mån det är möjligt.
Vi bad Ulrika Ljung, som arbetar på GeBlod i Västra Götalandsregionen, att berätta mer och ge oss tips på hur vi alla kan bidra.
I svensk sjukvård behövs det i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, operationer, förlossningar och olyckor.
Att vara blodgivare är en livsviktig samhällsinsats som räddar liv.
Tillsammans gör vi skillnad.
Varför behövs fler blodgivare?
— I svensk sjukvård behövs en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Blod kan bara lagras i sex veckor. Därför är det avgörande med en jämn ström blodgivare.
Blodlagren behöver fyllas på, speciellt den här tiden på året och för att minska risken för blodbrist. Detta för att kunna bedriva både planerad vård och akutverksamhet samt ha beredskap för trauma- och katastrofläge.
Vad är fördelarna med att erbjuda möjligheten att ge blod på arbetstid?
— Rädda liv på arbetstid är ett initiativ för att underlätta blodgivningen och få fler att bli blodgivare. Tidsbrist och glömska är de vanligaste anledningarna till att de som kan och vill ge blod inte blir blodgivare. Arbetsgivare som uppmuntrar till blodgivning på arbetstid gör därför en viktig samhällsinsats. När ni räddar liv på arbetstid bidrar ni till att det finns blod till de patienter som behöver och varje gång en medarbetare ger blod kan upp till tre människors liv räddas.
Vad är tre saker vi alla kan göra för att bidra?
- Ge blod / bli blodgivare – Det är avgörande med en jämn ström blodgivare och fler blodgivare behövs.
- Inspirera andra till blodgivning – Exempelvis genom att sprida budskapet och värva en vän eller kollega som också tänkt tanken men inte kommit till skott.
- Delta i Blodomloppet – Blodomloppet genomförs varje år på flera orter runt om i landet för att tillsammans med tusentals andra lyfta blodgivningen och främja folkhälsa.
Stort tack Ulrika och GeBlod för tips om hur vi alla kan engagera oss i detta livsviktiga ändamål!
Läs mer om hur du kan bli blodgivare på www.GeBlod.nu.
Jag vill gärna bidra där jag kan och jag tycker att alla som behöver ha blod ska ha möjligheten att få det om olyckan är framme. Man blir varm i hjärtat när man får ett sms att ens blod har kommit till nytta för en annan människa. Det tar 5-10 minuter av ens tid att lämna blod och den tiden kan betyda väldigt mycket för en annan människa. Som blodgivare kan man hjälpa till att rädda liv och hälsa. Vem vet, en dag kanske det är jag eller någon i min närhet som är den som behöver.
— Elisabeth Hägg, SJR