I maj, i år, stod det klart att Anna Kinberg Batra gick in som ledamot i styrelsen för SJR.
Ett tillskott som med sin gedigna bakgrund med spännande uppdrag inom ledarskap och förändring kommer skapa ytterligare bredd och fördjupad kunskap inom bolaget. Under årets Almedalsveckan i Visby tog vi chansen att prata med Anna om vad hon gör nu, rekryteringsbranschens utmaningar och framtidens arbetsmarknad.

Anna.Kinberg.Batra
Många känner dig ifrån ditt politiska uppdrag, vad gör du idag?

Idag har jag tre styrelseuppdrag och jobbar även med rådgivning samt föreläser om förändring och ledarskap när hela samhällets traditionella strukturer förändras. Ett av mina favorituppdrag är att jag är styrelseledamot för SJR. Jag var med och startade upp två rekryteringsbolag en gång i tiden och har även gått tillbaka till ledarskapsforskningen på handelshögskolan nu. Jag har alltid gillat den delen och därför känns det väldigt roligt att få vara med på SJR’s resa i fortsättningen.

Hur kommer det sig att du valde att gå in i styrelsen för SJR?

Jag tycker att SJR är ett bra bolag i en viktig bransch. Jag hade kontakt med Per Ogunro (grundare av SJR) första gången när jag själv höll på att starta HR bolag, jag jobbade med Jobline som senare blev Monster och därefter med Nova som jobbar med search av särskilt lovande juniorer. Under den tiden, när jag satt och ringde runt, så hade jag kontakt med Per för första gången. Jag minns honom som en väldigt driven entreprenör och såhär 20 år senare möts vi igen. Då han ställde frågan till mig, om jag ville gå in i styrelsen, tackade jag ja på en gång. Sedan vi första gången hade kontakt, i början på 90-talet så har ju bolaget vuxit stadigt, gått med vinst och tagit en väldigt stark roll i en viktig bransch. Det tycker jag är imponerande och därför ska det bli roligt att få vara med på den fortsatta resan. Köpet av WES gör det hela extra intressant.

Hur ser du på framtidens arbetsmarknad?

Jag tror att det kommer bli allt vanligare att byta jobb oftare, att gå mellan anställning, uppdrag och företagande. Där kommer rekryteringsbranschen ha en väldigt viktig roll att spela. Vi ser ju att både kvinnor och män, äntligen, börjar rekryteras efter kompetens båda två och även till ledande positioner. Därför tycker jag att det är väldigt spännande att SJR har köpt upp WES, som varje dag svarar på den dumma frågan “finns det inga kompetenta kvinnor?”. För den frågan ställs fortfarande, vilket är helt obegripligt att det görs i Sverige 2019.

Vad ser du för utmaningar för rekryteringsbranschen?

Digitaliseringen är ju en utmaning, allt som kan digitaliseras och automatiseras kommer att digitaliseras och automatiseras. Så att bara “mäkla” uppdrag och anställningar kan snart maskiner göra. Dock finns det stort värde och potential i att vara riktigt bra på att identifiera kompetens, utveckla kompetens och på så vis underlätta för företag och enskilda företagare att hitta rätt på en arbetsmarknad som förändras brutalt. För vi kommer byta jobb oftare och vi ska hålla länge. Så jag tror att SJR och liknande företag, rekryterare och kompetensutvecklare, kan vara högre upp i värdekedjan.

Hur tror du att man behöver möta det skiftet vi ser på arbetsmarknaden, där allt fler drömmer om friheten i att vara egen företagare?

Det kan vara att man vill ha mer frihet, det kan också vara att det gamla jobbet har försvunnit. Det finns många olika skäl till att man idag väljer att gå över till företagande. Men oavsett varför man gör det så tycker jag att det behövs en ny syn på trygghet, en trygghet där man utgår ifrån den enskilda människan som ska vara frisk och komma till sin rätt under ett helt arbetsliv. Idag handlar väldigt mycket om makten och pengarna i befintliga strukturer, storföretag och branscher till exempel. Men vi lever i ett samhälle där hela branscher försvinner i rekordfart och nya skapas. Då måste lagstiftning och trygghetssystem hänga med.

Hur skulle den tryggheten kunna se ut?

Det handlar om att som egen ha möjlighet och incitament för kompetensutveckling, möjlighet att flytta sin pension dit man vill och ta den med sig. För det är faktiskt dina pengar som du har tjänat ihop. Och att skapa ett trygghetssystem som mer bygger på dig, din kompetens och din trygghet snarare än gamla strukturer och branscher.

Vad skulle du vilja ge för råd till någon som idag är fast anställd men som vill prova att jobba som konsult?

Våga prova! Vad är det värsta som kan hända?

Vilka är dina bästa karriärråd?

Våga prova, här också. Jag har brutit upp, jag har tagit mig an svåra uppgifter, jag har provat att starta eget flera ggr förut och jag har inte ångrat någonting. Inte ens när det inte blev som jag tänkt mig, för då lärde jag mig massvis.

Till sist, när du inte jobbar, vad tycker du om att göra då?

Så lite som möjligt, haha! Det brukar vara ganska intensivt när jag jobbar och jag reser och får uppleva massvis och då är det skönt när man bara får bara vara med familjen. Jag har man och barn och vi har en hund och ett fritidshus. Så att bara vara hemma och leva familjeliv räcker väldigt långt.

quote-green-right

Jag tror att det kommer bli allt vanligare att byta jobb oftare, att gå mellan anställning, uppdrag och företagande.

Anna Kinberg Batra.

Fler nyheter

Event
Kompetensutveckling
27 februari, 2024

SJR Insights: Elaine Eksvärd och kraftfull kommunikation

Elaine Eksvärd, en framstående expert inom kommunikation, gästade SJR den 9 februari för en öppen digital föreläsning om kraftfull kommunikation som både ger energi men också värnar om den egna. Här delar vi med oss av några av lärdomarna och tipsen.
Möt våra medarbetare
Rekrytering
14 februari, 2024

IT rekrytering — en spännande utmaning

Christine Stamfeldt leder SJR:s erbjudande inom IT. Vi bad Christine dela med sig om vad som är speciellt och viktigt inom IT rekrytering, vad kandidaterna söker samt reflektioner kring ledarskap.
Hållbarhet
Kompetensutveckling
1 februari, 2024

SJR ett Karriärföretag 2024

Vi har glädjen att meddela att SJR har blivit utnämnt som ett Karriärföretag 2024!