Den 18 november genomförde vi vår digitala lunchföreläsning tillsammans med Christer Olsson. Den var gripande, inspirerande och lärande på många sätt. Christer lyfte framför allt vikten av att bygga relationer och att livet är ett tillsammans-projekt. Med den här artikeln vill vi dela med oss av hans tankeställare och viktiga budskap.

SJR-digital-forelasning-Christer-Olsson-Marie-Bergsman_webben

Två fundament för lycka

Föreläsningen tog avstamp i två fundament som lycka grundar sig i; att känna sig sedd och att utvecklas. Varje person har ett ansvar över att se till att sina barn, vänner och kollegor känner sig sedda, bekräftade och behövda.

– Krångla inte till det, det är mitt första och ett av mina allra viktigaste budskap, inleder Christer.

Autentiska ledare

För att attrahera modiga och kompetenta medarbetare krävs en modig organisation. Det handlar framför allt om att våga vara modiga i sina rekryteringar genom att gå utanför de traditionella nätverken och konventionella metoder. Vi på SJR har tidigare skrivit en artikel om ledarskapet som kompetens där vi betonar vikten av trygghet, genuinitet och autenticitet i en föränderlig värld. Det krävs trygga ledare som medarbetarna kan lita på, i både med- och motgång. Christer knöt an vid det när han gick in på ett annat av sina centrala budskap; skillnaden mellan de autentiska ledarna och de som inte är det.

– Personalen är vår viktigaste resurs och då ska de känna det. Att vara sann, sårbar och autentisk. Det är där slaget står. Många tror att de behöver vara starka och självständiga, när man bara behöver vara sann. Livet är ett tillsammans-projekt och ingen människa klarar sig själv. Det börjar ofta med ledarskapet och det du kan göra som ledare är att våga vara öppen och ärlig med dina tillkortakommanden. Vi ska våga vara ärliga och sanna mot varandra och oss själva. Våra handlingar visar att våra värderingar är på riktigt, berättar Christer.

quote-green-right

En ledare är inte sitt resultat, en ledare är summan av sina medarbetare!

Christer Olsson, föreläsare

Allt som inte utvecklas, avvecklas

Utöver trovärdighet är mod, kreativitet och inkludering betydelsefulla ledord, liksom vikten av att förutse framtiden och leda med långsiktighet för att bygga kultur och engagemang. Rusta organisationen för oförutsedda faktorer och lev företagets värderingar så skapar ni trygghet för människor i osäkra lägen. Till följd av branschens utveckling har vi som rekryteringspartner blivit bättre på att bemöta och utmana kunders behov.

– Allt som inte utvecklas, avvecklas. Det är extremt sant och att enbart behålla är en livsfarlig idé, det ger ingen energi. Nu när vi går in i en lågkonjunktur behöver vi vara mer offensiva och utvecklingsbenägna. Som ledare ska du bli riktigt bra på det du är bra på och omge dig av människor som är bra på det du inte kan. Då kommer du leverera utifrån din kapacitet. En ledare är inte sitt resultat, en ledare är summan av sina medarbetare!, avslutar Christer.

Summering av Christer Olssons föreläsning

  • Livet är ett tillsammans-projekt
  • Allt som inte är under utveckling är under avveckling 
  • Varje samtal kan vara det sista, var noga med hur du avslutar samtal och möten
  • Lycka är inte en tillfällighet, det är en färdighet
  • En ledare är inte sitt resultat, en ledare är summan av sina medarbetare
  • Lev livet levande!

Tusen tack för en ordentlig tankeställare Christer!
Vi ser fram emot att anordna fler digitala föreläsningar under 2023.

Fler nyheter

Kompetensartiklar
Rekrytering
25 januari, 2023

Så förbereder du dig inför rekryteringstester

Är du redo för nästa utmaning? Har du kanske redan sökt en tjänst som känns lockande och som ett spännande nästa steg? Då är det snart dags för rekryteringstester. Det är ett vanligt förekommande inslag vid rekrytering och gynnsamt för såväl kandidat so...
Kompetensartiklar
Nyheter
Rekrytering
19 januari, 2023

Ett långtgående samarbete med Mitt Liv – för ökad inkludering och mångfald

Under våren 2022 genomförde SJR Executive Search en VD-rekrytering på uppdrag av ZeroMission, en av Sveriges ledande leverantörer av klimatkompensation, klimatberäkningar och analyser av klimatpåverkan.
Executive Search
Kundstory Executive Search
8 december, 2022

VD-rekrytering till ZeroMission

Under våren 2022 genomförde SJR Executive Search en VD-rekrytering på uppdrag av ZeroMission, en av Sveriges ledande leverantörer av klimatkompensation, klimatberäkningar och analyser av klimatpåverkan.