Slaget om mångfalden. Den 15 september bjöd vi på SJR in till en digital föreläsning tillsammans med Mitt Liv. Ett företag som vi är otroligt stolta och glada över att ha samarbetat med sedan 2014. De arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald – något som vi på SJR givetvis vill vara en del av. Sofia Appelgren och Lenka Prokopec Karlberg gav oss värdefulla insikter under en inspirerande timme!

SJR-Mitt-liv-mangfald-ledarskap-kent-sofia-lenka-fotograf-CHECK!-kommunikationsbyra-webben

Mitt Livs vision och drivkraft är att skapa ett inkluderande samhälle med förutsättningar att ta tillvara på den mångfald som finns på arbetsmarknaden – och samtidigt hjälpa företag att nå de bästa talangerna. Som det ser ut idag misstänker exempelvis 70 % av alla arbetssökande att de har valts bort på grund av diskriminering, samtidigt som sex av tio företag upplever att de har svårt att hitta rätt kompetens.

Hur kan företag förbättra sitt arbete inom mångfald?  

  • Arbeta med ett inkluderande ledarskap som får alla att känna sig delaktiga
  • Arbeta med kompetensbaserad inkluderande rekrytering och se över er rekryteringsprocess
  • Arbeta med er organisationskultur – vad har ni för syfte och hur kommunicerar ni det?

I dagens samhälle är det således inte en fråga om företag ska arbeta med de här frågorna, utan hur företag ska arbeta med dem. Arbetet påverkas av flertalet yttre faktorer som demografiska förändringar, teknik, globalisering, klimat och hållbarhet samt individualisering. Hur möter vi den komplexiteten? Vi summerar föreläsningen genom att sammanställa Sofias och Lenkas främsta insikter till ett par konkreta och handfasta lärdomar att ta med sig framåt.

  • Företag med högre grad av mångfald har högre sannolikhet att överprestera ekonomiskt
  • Förstå vilka fördomar och bias du själv har för att kunna arbeta med dem
  • Rekrytera utifrån "culture add" snarare än "culture fit" – för att komplettera teamet med olika perspektiv

Till sist skickar vi med de inspirerande ord som avslutade föreläsningen:

quote-green-right

If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.

Sofia Appelgren och Lenka Prokopec Karlberg, Mitt Liv

Vi tackar ödmjukast Sofia och Lenka för den insiktsfulla föreläsningen!

Ansökan till mentorprogrammet

Mitt Livs mentorprogram Mitt Livs Chans söker nu mentorer för programstarten i februari – och med den rådande covid-19-pandemin och en alltmer osäker arbetsmarknad, är behovet av mentorer i programmet stort. Vill du vara med och driva förändring? Ansök som mentor i Mitt Livs Chans – allra senast den 15 december.

Fler nyheter

Kompetensutveckling
Möt våra medarbetare
27 oktober, 2023

Värdet av utvecklande ledarskap

Hanna Niklasson leder SJR:s erbjudande inom Utvecklande Ledarskap (UL). Vi bad Hanna dela med sig av varför UL är en så bra metod och hur det leder till bättre ledarskap och organisationer.
Kompetensutveckling
Kundstory
Rekrytering
18 oktober, 2023

SJR Insights: Förändring och det moderna ledarskapet

Jenny Hammarberg har en spännande bakgrund med ledarskapsroller inom många olika miljöer. Att växa organisationer och team, innovation och förändringsledning är några av hennes expertområden. Vi bad Jenny dela med sig av sina reflektioner gällande det m...
Event
Kompetensutveckling
27 september, 2023

SJR Insights: Nicholas Fernholm och Möjligheterna med AI

Nicholas Fernholm, en framstående expert inom förändringsledning och teknologisk innovation, gästade SJR den 22 september för en öppen digital föreläsning om AI – att gå från risk till möjligheter. Vi tar med oss en hel del lärdomar och reflektioner, in...